Ga naar Content

Lisette wil dat we meer met elkaar verbinden en daar heeft ze iets op bedacht

Toen Lisette Brouns (28) nog in de ouderenzorg werkte, viel haar al snel iets op. Veel ouderen voelden zich eenzaam, maar toch kwamen de gesprekken vaak onderling niet verder dan de gebruikelijke koetjes en kalfjes. Echte verbinding ontbrak. Daar heeft ze - samen met oprichters Enny van Arkel en Ilse Nieuwland - iets op bedacht: 1330 (vernoemd naar het gemiddelde gewicht van het menselijk brein). 1330 is een gespreksmethodiek waarbij diepgang juist wordt aangewakkerd in plaats van vermeden.

Foto: Melle Bos

"Ik kan mij nog goed herinneren dat ik op een gegeven moment een gesprek leidde in een bibliotheek in Amsterdam. Dat was bij een erg hechte groep die regelmatig samenkwam voor koffie en elkaar inmiddels al jaren kent. Eenmaal in gesprek kwamen twee deelnemers erachter dat hun partner in dezelfde periode was overleden. Beiden voelden zich eenzaam, maar dat hebben ze nooit met iemand durven delen. Ze hadden geen idee dat ze op dat moment beiden door een vergelijkbare periode gingen."

Kippenvel

"Dan krijg ik wel kippenvel, als ik zie hoe mensen zo open vertellen over lastige onderwerpen zoals rouw of eenzaamheid. Dat zijn echt heel heftige verhalen en dan heb ik het als gespreksleider ook best wel eens lastig. Je krijgt een kijkje in de ziel van de mensen. Ik voel dan echt de sfeer omslaan. Eerst wordt het iets spannender, je voelt dat er wat lading in de lucht hangt en daarna gebeurt er iets speciaals in de hele groep. Mensen gaan makkelijker delen, de energie wordt rustiger en mensen zijn vooral heel erg dankbaar."

"Wij wilden iets maken waarbij je echt bij anderen in het hoofd kan duiken en met elkaar kan verbinden"

lisette brouns

"In elk gesprek gebeurt er wel iets bijzonders. Je hebt namelijk geen controle over wat er besproken gaat worden, zelfs niet als gespreksleider. Dus het is altijd weer verrassend."

Ouderenzorg

"De andere twee oprichters en ik komen allemaal uit de ouderenzorg. Daar hadden we al ervaring met het organiseren van activiteiten, maar dan kwam je al snel weer bij het handwerk en het bloemschikken."

Tekst gaat door onder de foto.

Lisette tijdens de opnames van NH Strijders - Foto: Melle Bos

"Daarnaast zagen we een groeiende eenzaamheid en de toenemende druk op mantelzorg. Dus wilden wij iets maken waarbij je echt bij anderen in het hoofd kan duiken en met elkaar kan verbinden. Wij weten hoeveel lege momenten er zijn in het dagelijks leven van een heleboel mensen, en hoeveel moois daaruit kan ontstaan."

Spel zonder winnaars

"Dat leidde uiteindelijk tot het 'spel' 1330. Het was een worsteling om er een naam op te plakken. Het is eigenlijk geen spel, want het is niet competitief. Het is echt een gespreksmethodiek met allerlei ondersteunde materialen. Het was nog een heel proces met talloze testrondes om de methode uiteindelijk compleet te maken. Het voelde een beetje alsof je je eerste boek schrijft. De methode bestaat uit meerdere weloverwogen kaarten met gespreksonderwerpen en vragen."

"Ik hoop dat mensen meenemen uit mijn verhaal dat we echt naar een samenleving toekunnen waarin we wat minder roepen naar elkaar, maar wat meer luisteren"

lisette brouns

"Het eerste gesprek dat ik uiteindelijk leidde, vond ik toch nog wel spannend, je weet toch niet wat de groepsdynamiek gaat doen. Je weet dat het werkt, maar je moet het wel laten lukken. Eén van onze basisregels is dat deelnemers aan een groepsgesprek van 1330 altijd ter plekke de gespreksonderwerpen kiezen, dat maakt het als gespreksleider in het begin extra spannend, want je kan je dan niet inhoudelijk voorbereiden. Dat vond ik spannend, maar toen ik aan de slag was zag ik dat het goed ging komen. Het spel werkt gewoon heel goed. Die kaarten zijn echt een handvat, dat is heel prettig."

Een echt gesprek

"We begonnen met het uitrollen van 1330 binnen de ouderenzorg omdat we daar de vraag heel duidelijk zagen en ook kregen vanuit verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, maar ondertussen bedienen we een veel breder publiek. Iedereen lijkt wel te snakken naar wat meer verbinding. Bijvoorbeeld anderstaligen in Nederland, jonge ouders die worstelen met hun nieuwe levensfase en ook veel jongeren kloppen bij ons aan. We hebben het afgelopen jaar zelfs een speciale versie ontwikkeld die geschikt is voor mensen met dementie en hun omgeving.”

Tekst gaat door onder de foto.

Lisette tijdens de opnames van NH Strijders - Foto: Melle Bos
"Verbonden voelen met andere mensen is altijd van belang, dat blijkt maar weer. Ik hoop dat mensen meenemen uit mijn verhaal dat we echt naar een samenleving toekunnen waarin we wat minder roepen naar elkaar, maar wat meer luisteren. Een echt gesprek aan gaan, dat kan zo veel doen. Dat merk ik ook echt in al onze sessies. Als je mensen maar een plek geeft om op een veilige manier te praten en licht gedwongen worden om naar elkaar te luisteren."

In het programma Strijders vertellen inspirerende Noord-Hollanders hun verhaal. Stuk voor stuk proberen zij op hun eigen manier de wereld net iets mooier te maken.

Strijders wordt uitgezonden op het TV-kanaal van NH Nieuws en via onze website. Ook zijn de verhalen te beluisteren als podcast. Abonneer je daarop via je favoriete podcastkanaal. Hier vind je een overzicht van alle Strijders.