Ga naar Content

Begraafplaatsen in Zaanse dorpen blijven open

Alle partijen in de Zaanse gemeenteraad zijn het unaniem eens: "De begraafplaatsen in Westzaan, Wormerveer en Zaandijk moeten open blijven." Goed nieuws voor Rina Schenk die samen met dorpsgenoten een petitie was gestart tegen de sluiting.

Foto:

De gemeente zegt dat het te duur is om ze te blijven houden, terwijl mensen nu eerder kiezen voor cremeren dan voor begraven. Wanneer er 10 jaar geen begravingen meer hebben plaatsgevonden, kan de begraafplaats volgens de gemeente worden gesloten.

Ingrid Jahn-van Binsbergen van Dorpscontact Westzaan en oud-raadslid Rina Schenk waren hier, net als nog duizenden dorpsgenoten niet mee eens en hebben gisteravond ingesproken tijdens de gemeenteraad. "Alle partijen hebben daar gezegd we willen niet dat de begraafplaatsen gesloten worden", vertelt Rina. 

Volgens Rina wil wethouder Slegers het plan van sluiting nog niet definitief van tafel gooien. "De partijen hebben aangegeven dat ze betrokken willen worden bij de mogelijkheden die er wel zijn. Dicht gaan ze niet. Als wethouder Slegers nog één keer met dat voorstel komt, wordt hij denk ik hard uitgelachen", aldus Rina. 

NH Nieuws maakte vorige maand een reportage over de mogelijke sluiting van de begraafplaats  in Westzaan. Tekst gaat verder onder video.

Meer dan 2000 Westzaners tegen de sluiting van begraafplaats - NH Nieuws

Hoe de kosten van het onderhoud van de begraafplaatsen nu gedekt gaan worden, is nog niet duidelijk. "Ik weet dat er een groot tekort is. Ik ben zelf acht jaar raadslid geweest (Schenk nam eind vorige maand afscheid, red.) en drie jaar terug speelde al dat de opbrengsten van de begraafplaats niet genoeg zijn om de kosten van het onderhoud te dekken."

De raad gaat hierover in gesprek met wethouder Slegers. Rina verwacht dat deze gesprekken pas na de zomervakantie gaan plaatsvinden.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]