Ga naar Content

Parkeerruzie loopt uit de hand: ineens ligt Wilco van 2 meter 14 bloedend op de stoep

Een boom van een vent is het, van 2 meter 14 lang. En toch lag Wilco na een zwiepende steekbeweging ineens op de grond voor zijn huis. De 50-jarige Enkhuizer werd zondagavond het slachtoffer van een uit de hand gelopen parkeerruzie en werd in zijn zij gestoken. Hij onderging daarom maandag een tweede darmoperatie. Naar de dader is de politie nog op zoek en in de buurt zit de schrik er goed in.

De straat Poortland in Enkhuizen - Foto: NH Nieuws/Michiel Baas

Ruim twaalf uur na het steekincident in de straat Poortland in Enkhuizen is er niets meer van de consternatie te zien. De politielinten zijn verwijderd, al zijn de naweeën voelbaar. "Dit verwacht je hier niet", aldus Agnes, de partner van Wilco.

Zij is zondag aanwezig bij het conflict dat zo stevig uit de hand loopt. In de deuropening doet ze – enigszins terughoudend – haar verhaal. "Hij is in zijn darmen geraakt, in zijn zij. Hij wordt vandaag voor de tweede keer aan zijn darmen geopereerd. Hopelijk raakt hij niet invalide, want hij was al darmpatiënt."

Een op het oog onschuldig parkeerconflict met een buurmeisje, mondt al snel uit in een scheldpartij. "Toen haalde ze haar vriend erbij en ontstond er een vechtpartij tussen Wilco en die jongen. 'Ik steek je neer', riep hij. Ik riep dat ik de politie ging bellen, in de hoop dat dat die jongen zou afschrikken." 

Compleet in paniek

Het tegendeel is waar. Wilco wordt geraakt door een scherp voorwerp. "Ik ging naar binnen om een telefoon te zoeken. Toen ik weer naar buiten kwam, lag Wilco ineens bloedend op de stoep. Ik raakte compleet in paniek. Die jongen? Die was al verdwenen. Ik snap er niets van. Wie heeft er nu een mes bij zich?"

Lees ook

Wilco wordt al snel verzorgd door buurman Ad de Vries, die aan de overkant woont en toevallig zijn hond Juna uitliet. "Ik zag van een afstandje een ruzie tussen twee mannen en zag daarna dat de dader een steekbeweging maakte. De buurman wilde opstaan, maar hij zakte in elkaar. Daarna kreeg hij nog een trap tegen zijn hoofd. Hij had ook een hoofdwond."

Ad aarzelt geen moment en houdt met een doek de steekwond in de zij dicht, totdat de ambulance arriveert. "Het is het enige dat je op dat moment kunt doen", klinkt het laconiek. "Ik heb bij de marine gewerkt en heb wel meer ongelukken van dichtbij gezien. Hopelijk komt het goed met de buurman."

De politie gaat zondagavond nog een woning aan het Poortland binnen, op zoek naar de dader. Er wordt niemand aangetroffen.

Geen oog dicht gedaan

Agnes is op maandagochtend nog hevig onder de indruk van de gebeurtenissen. "Ik heb geen oog dicht gedaan", zegt ze. "Ik dacht steeds: 'straks komt hij weer terug'." Op maandagochtend was de dader nog altijd voortvluchtig. "En als hij wordt gepakt en hij komt weer vrij, zal hij dan wraak willen nemen?"

Foto: Inter Visual Studio

Even verderop in de straat, waar de dader zondag verbleef, wordt niet open gedaan. Op de bovenverdieping opent het kantelraam minimaal. "Wij hebben niets te zeggen", klinkt het.

Boom van een vent

Naast Wilco en Agnes woont Adrie Heide. Hij heeft veel van de commotie gemist, zondagavond. "Gelukkig maar, want mijn kinderen waren ook gewoon thuis. Wilco? Dat is een boom van een vent. En de goedheid zelve. Ik zou niet weten wat voor problemen er zouden moeten zijn."

Even later komt Adrie met zijn kinderen bij Agnes staan. Met betraande ogen informeert hij naar de situatie van zijn buurman. "We gaan een kaartje kopen. Voor de buurman", zegt zijn dochter zacht. Emotionele taferelen bij een voordeur in Enkhuizen. Ook Agnes schiet vol. "Dat zal Wilco fijn vinden." 

De politie doet geen uitspraken over de aard van de ruzie en heeft de zaak in onderzoek. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]