Ga naar Content

Na stille coronajaren kan KNRM weer laten zien wat ze in huis heeft: "Redden doe je samen"

Na twee jaar wachten, door de coronaregels, kunnen de vrijwilligers van de KNRM weer laten zien waarom ze er zijn. Op praktisch alle KNRM-stations wordt vandaag de Reddingsbootdag gehouden. In Petten zijn ze er helemaal klaar voor. Daar krijgen bezoekers meteen een rondleiding bij het nieuwe pand dat momenteel wordt gebouwd, samen met de Reddingsbrigade.

Foto: KNRM Petten

"We hebben gemiddeld zo'n 20 tot 25 uitrukken per jaar", vertelt Marco Visser van de KNRM in Petten. "De Reddingsbrigade bedient het strand en de kustlijn. Wij zitten normaal gesproken iets verder op zee en helpen bijvoorbeeld de scheepvaart. Maar er is ook een kruispunt tussen onze organisaties. Zwemmers die te ver zijn gegaan of vermiste surfers, die schieten we samen te hulp."

De Reddingbootdag begint, net als bij de andere KNRM-stations, om 10.00 uur. Bij het huidige gebouw aan de Strandweg in Petten kunnen mensen uitleg krijgen over het werk. "We laten ons materiaal zien, maar besteden ook veel aandacht aan de nieuwbouw. Het is een groot gebouw en we laten zien waarom dat nodig is. Al onze materialen komen daar, er komt een theorielokaal waar we les kunnen geven over bijvoorbeeld navigatie. We willen graag laten zien waarom de samenwerking met de Reddingsbrigade zo belangrijk is", zegt Visser.

Foto: KNRM Petten

Die samenwerking betaalt zich straks uit in korte communicatielijnen in noodsituaties, maar ook bij de opleiding van nieuwe vrijwilligers. "De Reddingsbrigade is echt een kweekvijver. Je ziet dat heel veel jongeren uiteindelijk doorstromen naar de KNRM. Dat nieuwe gebouw helpt daar absoluut bij. Ik ben er van overtuigd dat het de veiligheid langs de kust ten goede komt", legt Marco Visser uit.

Tijdens de Open Dag is er voor kinderen van alles georganiseerd en kunnen donateurs meevaren. Daar zijn wel allemaal regels voor, maar die worden ter plekke duidelijk uitgelegd. Visser hoopt dat de mensen het belang van het reddingswerk inzien en zelf de helpende hand willen toeschieten. "We hebben voor de inrichting van het pand nog wel geld nodig. Het zou natuurlijk prachtig zijn als mensen ons daarbij kunnen helpen. 'Redden doe je samen', zeggen we op veel reddingsstations."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]