Ga naar Content

Examenstunt met bloedserieuze ondertoon: "Dit past bij Puk, ze laat zich niet kisten"

Het had de leukste tijd van haar leven moeten zijn, maar haar middelbareschooltijd werd een rotperiode waarin ze langdurig en systematisch werd gepest. De 16-jarige Puk* uit IJmuiden sloeg zich er niettemin doorheen en neemt woensdagavond tijdens het examengala in het Thaliatheater met opgeheven hoofd afscheid van het Vellesan College in IJmuiden.

Om een statement te maken tegen pesten wilde de vierdejaars mavo-scholier met de motor worden afgezet bij het feest. Dat liet Jaap Bakker, een bekende van de familie en fervent biker, zich geen twee keer zeggen. Hij plaatste een oproep op Facebook om Puk te begeleiden op weg naar het gala. Resultaat: hij kreeg honderden aanmeldingen.

'Schepje bovenop'

Het meisje krijgt een massale escorte op weg naar Thalia. Peter Niemeijer, haar vader: "Wat hier gebeurt, past echt bij Puk. Als ze gepest wordt, laat ze zich niet kisten, maar gooit er een schepje bovenop."

Hij noemt het een 'stevige steun in de rug' voor zijn dochter. "Iets wat ze ook echt verdient. Behalve dat Puk zélf is gepest, is ze van jongs af aan een steun voor andere kinderen die worden gepest. Deze stunt is het resultaat van Puks gedachtegoed en dat houdt in dat als je anders bent, je niet anders behandeld hoeft te worden."

Tekst gaat verder onder de video over de voorbereidingen van de bikerstocht tegen pesten 

Examenstunt - NH Nieuws

De bikerstocht  door IJmuiden is niet bedoeld als een middelvinger naar de pesters die haar het leven hebben zuurgemaakt. "Het is gericht tegen pesten in zijn algemeenheid", zegt haar vader.

"Het is heel erg dat kinderen die anders zijn niet worden geaccepteerd. Puk is iemand die zich graag anders kleedt. Zo verfde ze eens haar haren blauw en trok ze twee verschillende schoenen aan. Dat is háár antwoord op kinderen die haar pesten." Haar kledingkeuze past in de stijl van de steampunker (een fantasy-stroming die elementen uit het Victoriaanse tijdperk combineert met sciencefiction/red.).

Burgemeester Dales wil minder deelnemers bij bikerstocht Puk: "Effect op openbare veiligheid te groot"

De gemeente Velsen staat de organisatie van de bikerstocht minder deelnemers toe dan initiatiefnemer Jaap Bakker had gehoopt. Burgemeester Frank Dales: "Omdat een groter evenement als dit effect heeft op de openbare orde en veiligheid, zijn we hierover in de regel tijdig in gesprek met een organisator."

"Dit begint met een melding vanuit de organisator of bij een groter evenement een vergunningsaanvraag. Dat is in dit geval niet gebeurd, voor ons was dit reden om vandaag met de organisator in gesprek te gaan", legt de burgemeester uit. 

"Hij heeft in dit gesprek aangegeven dat een groot evenement wat hem betreft niet de bedoeling is. Daarom publiceert hij alsnog een nieuw bericht om er zo voor te zorgen dat het aantal motorrijders woensdag beperkt blijft. Hierbij roept hij motorrijders die er toch bij zullen zijn op om zich aan alle regels te houden, inclusief de verkeersregels en het niet dragen van uiterlijke kenmerken van motorclubs. Dit laatste is niet toegestaan voor motorclubs die door de rechter verboden zijn. We gaan ervan uit dat de motorrijders die zullen komen, zich aan de regels zullen houden."

Jaap Bakker vindt het jammer, maar heeft begrip voor de maatregel. "Op basis van de aanmeldingen denken we dat zo'n duizend bikers wilden komen. Dat aantal gaan we nu terugbrengen tot de helft. Dat zijn er nog steeds veel. We gaan een prachtig event neerzetten. Ook met vijfhonderd bikers denken we het statement te kunnen maken dat pesten echt niet cool is."

Foto: Ingezonden foto van Puk met steampunk hoed

Peter Niemeijer verwijt de schoolleiding van het Vellesan te weinig te hebben ondernomen tegen het pesten van zijn dochter. "Ze hebben het niet serieus genoeg opgepakt. Er is uiteraard een pestprotocol, maar geen echte coördinator. Dat was meer een leerkracht die het er bij deed."

"En ik vraag me af of er voldoende is gehandhaafd. Terwijl dat echt noodzakelijk was, want er speelde van alles op school", gaat Peter verder. "Al begrijp ik ook de beperkingen. Pestkoppen hebben nu eenmaal ook recht op onderwijs. Dus keren ze na een schorsing van een paar dagen alweer terug in de klas."

NH Nieuws is morgen live aanwezig bij de bikerstocht tegen het pesten. Die is te volgen vanaf  ongeveer 19.30 uur op de site nhnieuws.nl, de app en via Facebook. 

* Puk is een bijnaam. De echte naam van het meisje is bij de redactie bekend.

"We doen er alles aan om pesten te voorkomen"

Marc Boelsma, directeur van het Vellesan College, reageert als volgt: "Ik vind het lastig om op deze individuele situatie in te gaan. Ik weet namelijk dat de familie op privacy gesteld is. In algemene zin wil ik graag zeggen dat wij een brede scholengemeenschap zijn, waar kinderen zichzelf moeten kunnen zijn; in uiting én in kleding. Dat kán hier op school! Het beeld dat wordt geschetst, herken ik dus niet. Wij voeren een serieus anti-pestbeleid en doen er alles aan te voorkomen dat er wordt gepest, maar helaas is niet altijd te voorkomen dat het gebeurt. Daarin hebben we als school ook onze beperkingen, want je weet niet exact wat er bijvoorbeeld op sociale media gebeurt."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]