Ga naar Content

De kerkuil was ooit verdwenen, maar is weer helemaal terug in West-Friesland

De kerkuil was in 1978 officieel verdwenen in Noord-Holland. Maar dankzij een jarenlange inzet van Stichting Kerkuilenwerkgroep Noord-Holland zijn de vogels terug van weggeweest en zo ook weer te bewonderen in West-Friesland.

De kerkuil is na jaren van afwezigheid terug te vinden in Noord-Holland - Foto: Kerkuilenwerkgroep Hoorn

"Wij zijn natuurlijk erg blij dat de kerkuil weer helemaal terug is", vertelt een trotse Reinder Dokter van Stichting Kerkuilenwerkgroep Hoorn. Eind jaren '80 van de vorige eeuw richtten vrijwilligers Kerkuilengroep Noord-Holland op. Met als missie: de kerkuilen weer terug te krijgen in Noord-Holland. Ze geloofden dat het verdwijnen van plekken voor nesten de hoofdoorzaak achter het verdwijnen van de kerkuil was. Daarom hingen ze nestkasten op bij de boerderijen in de omgeving.

"In 1990 hadden we ons eerste broedpaar in Wieringermeer", vervolgt Dokter. "Na dat eerste jaar hebben we meerdere nestkasten opgehangen in Noord-Holland. Voor het eerst sinds 1978 hadden we weer een kerkuilenpaartje in Noord-Holland. Sindsdien gaat het als een speer."

Topjaar

De populatie liep gestaag op, maar het absolute topjaar was 2019. "Toen telden wij maar liefst 221 broedparen." Dat kwam volgens de penningmeester door de muizencyclus van dat jaar. "We hadden toen een hele vroege lente", aldus Dokter. "Daardoor waren er veel meer muizen en dus meer voedsel voor de kerkuil."

Inmiddels hangen er in Noord-Holland ruim 1.000 nestkasten en bestaat de stichting uit zo'n 50 vrijwilligers. De kerkuil is een bewoner van (half)open landschappen, bij ons in West-Friesland voornamelijk het boerenland. De vogel vestigt zich graag in gebouwen zoals schuren of kerktorens. Daar zoekt die rustige, donkere schuilhoekjes als rustplaats voor overdag en als nestplaats. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Dankzij de stichting is de kerkuilen-bevolking weer enorm toegenomen binnen Noord-Holland - Foto: Kerkuilenwerkgroep Hoorn

De stichting merkte op dat de kerkuil zich graag nestelt bij schuren van boeren. "Daarom benaderen wij hen vaak met de vraag of wij een nestkast mogen plaatsen", concludeert de penningmeester. Dankzij onder andere een subsidie van 'Betrekken bij Groen Fonds voor Vrijwilligersprojecten' is het mogelijk voor de stichting om deze nestkasten te laten maken. 

"Zo'n kast kost ongeveer 100 euro om te laten maken", legt Dokter uit. "Deze nestkasten worden in Blokker gemaakt door Evert Kunst. Helaas zijn de grondstofkosten van hout met 63 procent gestegen, dus zal ook de prijs van de kasten omhoog gaan." 

Afgelopen jaar (2021) telden de stichting 188 broedparen in Noord-Holland en of dat dit jaar meer gaat zijn hangt af van de cyclus. "Hoe vroeger de lente, des te meer voedsel voor de kerkuilen en dus meer eieren."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]