Ga naar Content

Dankzij subsidie van de provincie een nieuw park in Van Ewijcksluis: "Wel 500 bomen en struiken"

Het grasveld in Van Ewijcksluis ligt er al jaren verlaten en kaal bij. Dat tot grote ergernis van de buurtbewoners, die er graag meer planten en dieren zien. En die gaan er eindelijk komen, dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland.

Van Ewijcksluis kan dankzij subsidie aan de slag met nieuw park - NH Nieuws

De plaatselijke dorpsvereniging diende een aanvraag in bij het Betrekken bij Groen Fonds, een initiatief van de provincie waarbij ruim 100.000 euro beschikbaar is gesteld voor lokale projecten die moeten zorgen voor meer groen in de omgeving. "Wij deden een aanvraag van 5.000 euro, maar krijgen uiteindelijk 2.500 euro", vertelt Annemarie Koopmans, initiatiefneemster in Van Ewijcksluis. Ze vervolgt: "Daar zijn we natuurlijk ook hartstikke blij mee."

"Het is net zo prachtig als saai"

annemarie koopmans, initiatiefnemer

Biodiversiteit

Parc du Noord, zoals het park heet, ligt er nu nog saai bij. Maar met hulp van de gemeente en Landschap Noord-Holland heeft de dorpsvereniging een mooi plan klaarliggen dat gerealiseerd gaat worden met de gekregen subsidie. "Er valt hier nu nog niets te beleven als het gaat om biodiversiteit en dat verandert met de komst van meer groen", vertelt Koopmans. Met de subsidie worden ruim 500 bomen en andere planten aangeschaft, zodat het dus ook voor dieren aantrekkelijker wordt om te verblijven.

Vrijwilligersproject

De provincie betaalt voor de aanschaf van al het groen, maar ze doet dat niet voor arbeidskosten. Het dorp zal dus zelf de handen uit de mouwen moeten steken voor de aanleg van het park.

De vrijwilligers beginnen komende zaterdag met de eerste werkdag en kijken uit naar de komende periode: "Alles wat je op dit gebied doet, vertaalt zich eigenlijk heel snel in resultaat. Je zet namelijk een boom neer en er komen een torenvalk in uitrusten", zegt Koopmans. "Het beloont zich heel snel."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]