Ga naar Content

Basisschoolleerlingen 'kopen' ambulance voor Oekraïne: "Dit zet aan tot meer"

Leerlingen van de Josephschool in Bloemendaal stonden vanmiddag gek te kijken toen er een ambulance hun schoolplein op kwam rijden. Gelukkig is er niemand gewond, wel hadden de leerlingen geld ingezameld voor de stichting Zeilen van vrijheid, die oude ambulances aankoopt en deze vol met hulpgoederen richting oorlogsgebieden in Oekraïne stuurt. 

Kinderen 'kopen' ambulance voor Oekraine - NH Nieuws

Mike Noordhoek, directeur van de Josephschool, is trots op de inzamelingsactie van zijn kinderen. "We hebben een kleine duizend euro ingezameld en je merkte echt dat de kinderen, vooral in de hogere klassen, betrokken waren. En dit is natuurlijk tastbaar, hierdoor zien ze wat er met het geld gebeurt."

27 ambulances 

Morgen vertrekt er voor de tweede keer een groep ambulances richting oorlogsgebieden in Oekraïne, daarmee heeft de organisatie Zeilen van vrijheid ervoor gezorgd dat er zo'n 27 ambulances zijn vertrokken. Dat is hard nodig volgens Zmicier Zaleznicenka van de stichting, omdat er grote behoefte is aan medische hulpmiddelen. 

"De ambulance is nu nog leeg, maar voor we vertrekken, stoppen we hem helemaal vol met medicijnen, medische apparatuur en andere hulpmiddelen. Ook kan de ambulance zelf gebruikt worden om mensen te helpen", aldus Zaleznicenka. 

Tekst gaat door onder de foto.

Teskt met de vraag of bestuurder foto's wil sturen - Foto: Michael van der Putten/NH Media/Haarlem105

De auto heeft toestemming om Oekraïne in te rijden, wel zullen er bij de grens mensen uit dat land het stuur overnemen om verder te rijden. Aan de binnenkant van de auto zijn ook stickers geplakt met de vraag om foto's en video's te maken en die op te sturen naar mensen in Nederland. Die worden vervolgens hier op social media kanalen van Zeilen van Vrijheid gedeeld.

Op de vraag of ze op de Josephschool vaker geld in gaan zamelen hoeft de directeur niet lang na te denken. "Dit zet wel aan tot meer. We gaan zeker meer acties opzetten", aldus Noordhoek.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie