Ga naar Content

Bezoekers weten regionale musea niet goed meer te vinden: 'We hebben schulden'

Noord-Hollandse musea kunnen ondanks het loslaten van de coronamaatregelen niet rekenen op dezelfde bezoekersaantallen als voor de crisis. Dat komt onder meer doordat ouderen nog huiverig zijn om een museum te bezoeken, zo zegt directeur Vera Carasso van de Museumvereniging. En dat tikt aan: de musea hebben de bezoekers - en het geld - hard nodig. Het Zaanse Molenmuseum kan er over meepraten. 

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Net voor corona is het Molenmuseum verhuisd naar een nieuwe locatie. Van de inkomsten uit de verkoop van het oude pand, kan het museum het hoofd nog net boven water houden. Toch moet de situatie niet veel langer duren. "Corona heeft de zaak geen goed gedaan. Momenteel zitten we met schulden", vertelt Sjors van Leeuwen van het museum. 

Dramatische bezoekersaantallen 

Het voorbeeld van Zaandam staat niet op zichzelf. Ook bij Museum In 't het Houten Huis in De Rijp blijven grote aantallen bezoekers nog weg. In coronatijd zijn de inkomsten gekelderd. Het museum moet momenteel een beroep doen op een noodfonds en heeft hierover nauw contact met gemeente Alkmaar. "Mensen moeten ons weer weten te vinden. De oude bezoekerscijfers halen we nog niet", laat een medewerker weten. 

Dat corona van grote invloed is op de bezoekersaantallen blijkt onder meer uit de meest recente cijfers van het CBS. Waar in 2018 nog circa 33,6 miljoen mensen een bezoek aan het museum brachten, lag dit aantal twee jaar later op circa 14,4 miljoen. 

Lees ook

Ook bij het Flessenscheepjes Museum in Enkhuizen daalde de bezoekersaantallen fors. "In 2019 hadden we nog 5.000 bezoekers. In 2020 daalde dat naar 700 en vorig jaar waren er nog maar 350 bezoekers", laat oprichter en voorzitter Jan Hetteling weten. Door de wisselvallige openstelling heeft het museum volgens hem geen buffer kunnen opbouwen.

Minder ouderen 

Vooral ouderen brengen minder vaak een bezoek aan musea, vertelt directeur Carasso van de Museumvereniging. Dat blijkt onder meer uit het gebruik van de Museumkaart. Ongeveer 65 procent van de mensen met een museumjaarkaart is sinds het loslaten van de maatregelen teruggekeerd. "Daarnaast missen musea nog steeds veel internationale bezoekers."

Volgens Carasso zijn vooral kleine musea die geen aanspraak kunnen maken op rijkssubsidie de sjaak. Zij moeten het namelijk hebben van fondsen, donaties en subsidie vanuit de gemeente. "En de verdeling van de gemeentelijke subsidie hangt sterk af van de politieke wind die in die specifieke gemeente waait." 

Volgens de directeur van de Museumvereniging is de echte oplossing dat de bezoekersaantallen snel aantrekken. De vereniging uit Amsterdam doet dan ook een oproep om snel weer naar het museum te komen. "We willen iedereen graag weer kunnen verwelkomen. Een bezoek aan het museum is veilig. Voor jong en oud."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.