Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Is schoenmaker Hans de beste van Nederland? "Ben sowieso derde"

2 april 2022, 09.00 uur · Aangepast 3 mei 2022, 12.29 uur
Door Maurice Blaauw · Foto: NH Nieuws

Hans Meester (64) uit Alkmaar is maar wát trots dat hij genomineerd is voor beste schoenmaker van Nederland. "Klanten kunnen je opgeven, en zoveel klanten hebben op mij gestemd dat de jury hier is komen kijken." Samen met twee andere schoenmakers is hij nu in de race voor de titel. Eind deze maand wordt de winnaar bekendgemaakt.

De jury beoordeelt hoe de winkel eruitziet en kijkt naar de kwaliteit van het reparatiewerk. Ook maken ze gebruik van mystery guests. "Ik stofzuig elke ochtend en ruim altijd op, ik hou gewoon van een nette werkplaats", vertelt Hans. En zijn klanten? Die vinden Hans vrolijk, vriendelijk en vakkundig.

Tekst gaat verder onder video

Schoenmaker Hans Meester vertelt trots aan NH Nieuws over zijn nominatie - NH Nieuws

Binnen in de zaak staan bloemen op tafel en een ingelijst certificaat waarop staat dat hij finalist is van de beste schoenmaker van Nederland. "Ik begon mijn zaak op de Laat in Alkmaar. Ooit zaten daar vijf schoenmakers binnen 100 meter. Uiteindelijk bleef ik als enige over", vertelt Hans. Inmiddels heeft hij zijn zaak verplaatst naar de Hoogstraat.

Toekomst

En daar is het best druk in de winkel. "Tijdens corona was dat wel anders, maar ik ben een essentiële winkel en bleef dus open." Nu corona voorbij is voorziet Hans een betere toekomst: "Alles wordt duurder, en schoenen repareren blijft goedkoper dan nieuwe kopen."

Wie de beste schoenmaker van Nederland wordt, horen we tijdens het Schoenmakersdiner in Vianen, op zondag 24 april. De prijs is een initiatief van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging.

Update

Hans Meester is uiteindelijk tweede geworden. Dat is tijdens het Schoenmakersdiner bekend gemaakt. De eerste prijs ging naar Roermond.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]