Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Oekraïense vluchtelingen uit Amsterdamse opvangboot gezet, eigenaar wil 'alleen vrouwen, kinderen en etnische Oekraïners'

25 maart 2022, 11.22 uur · Aangepast 25 maart 2022, 14.51 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Alle vluchtelingen die zijn ondergebracht op een van de twee boten bij Java-eiland in Amsterdam zijn op straat gezet. Het gaat om ongeveer 80 vluchtelingen. De reden van het plotselinge vertrek is dat de eigenaar van de boot eisen heeft gesteld wie er op zijn boot zit. Die wil dat er alleen vrouwen, kinderen en etnische Oekraïners terecht kunnen. Dit heeft de gemeente bevestigd.

De vluchtelingen moesten vanmorgen plotseling al hun spullen pakken en de boot verlaten. De groep werd sinds half maart opgevangen op de boot. 

In de stad huurt de gemeente locaties waar vluchtelingen worden opgevangen zodat er voldoende opvangplekken zijn voor Oekraïners. Aan de eisen van de eigenaar van de boot kan en wil de gemeente geen gehoor geven. Om die reden is de samenwerking met de eigenaar per direct beëindigd. "De vluchtelingen die op de boot zijn opgevangen, zullen op een andere plek in de stad worden ondergebracht", laat een woordvoerder weten.

Het gaat om een van de twee boten op het Java-eiland. De andere boot is eigendom van Peter Versluis van rederij VeKa, daar is niemand weggestuurd. Sommige vluchtelingen kunnen van de ene boot naar de andere. De rest zal op verschillende andere locaties in de stad worden opgevangen.

Versluis heeft nog een tweede boot in Wieringerwerf. De eigenaar gaat vanmiddag met de gemeente in gesprek over of die ook kan worden ingezet voor de opvang van vluchtelingen.

Burgemeester: 'In strijd met grondwet'

Burgemeester Femke Halsema reageert in een schriftelijke reactie met: "Dit is onacceptabel en in strijd met artikel 1 van de grondwet. Etniciteit of geslacht bepaalt niet of je wordt opgevangen en beschermd. Maar de vluchtmotieven, de vrees voor vervolging, oorlog en geweld. Amsterdam veroordeelt het gedrag en de uitspraken van de eigenaar van de boot."

De eigenaar van de boot wilde niet bij AT5/NH Amsterdam reageren.

Vluchtelingen van boot gehaald bij Java-eiland - NH Nieuws

Vluchtelingen worden per bus elders ondergebracht - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]