Ga naar Content

Vluchtelingenopvang op schip in Amsterdam: "Ik dacht eerst dat het een gevangenisboot was"

Vanaf morgen kunnen er 350 vluchtelingen worden opgevangen op schepen bij het Amsterdamse Java-eiland. Vandaag kregen buurtbewoners van Java-eiland de mogelijkheid om een van de twee schepen van binnen te bekijken. 

Het schip biedt kamers met eigen badkamers, een wasserette en een kantine waarin eten wordt verzorgd. Peter Versluis, de eigenaar van het bedrijf stelt het schip minstens een half jaar ter beschikking voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De verwachting is dat er vooral moeders met kinderen zullen komen.

Versluis wilde met zijn bedrijf iets terugdoen voor de mensen uit Oekraïne. "Daarom hebben we besloten om ons schip aan te bieden aan gemeente Amsterdam."

Hij leidde de bewoners vandaag rond. De bewoners die in de buurt van het schip wonen hopen iets voor de vluchtelingen te kunnen betekenen. Zo'n vijftig buurtbewoners waren vandaag aanwezig. "Je mag best weten, ik dacht eerst dat het een gevangenisboot was", vertelt een van hen. Een ander: "Ik vind het geweldig en ben trots dat het in onze stad kan."

"Ik vind het geweldig en ben trots dat het in onze stad kan"

Buurtbewoner

Wel zijn er twijfels over de veiligheid van de kleine kinderen van de Oekraïense vluchtelingen vanwege het gevaar van het water onder buurtbewoners. De kop van het Java-eiland  is omringd door water zonder hekken. Dit beseft de eigenaar van de boot ook. "Het idee is om op het grasveld een speelplaats te maken, omheind met hekken zodat ze ook veilig kunnen spelen."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]