Ga naar Content

Horinees vindt eerste grutto-ei van dit jaar in Oostzaan

Wout de Jong uit Hoorn heeft gisteren het eerste grutto-ei van Nederland gevonden. Met het vinden van het eerste grutto-ei is het weidevogelseizoen écht begonnen. Omdat de grutto's kwetsbaar zijn, zetten veel vrijwilligers, boeren en natuurorganisaties alles op alles om deze weidevogels te beschermen.

Het eerste grutto-ei van 2022 is gevonden in Oostzaan - Foto: Meindert v.d. Meulen

De nesten van grutto's zijn vrij klein, namelijk niet meer dan een knikkerkuiltje in het gras. "De vogels zoeken een geschikte nestlocatie: veilig voor rovers en vrij van verstoring", schrijft Landschap Noord-Holland. "Het mannetje krabt verschillende nestkommetjes uit, draait er een beetje in rond en laat het vrouwtje de beste kiezen."

Weidevogelseizoen

De grutto staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. De lijsten bevatten soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn. Daarom zijn er veel boeren en vrijwilligers die de vogels willen beschermen. Landschap Noord-Holland: "Zij kunnen helpen om het beheer daar waar nodig aan te passen om de weidevogels succesvol te laten broeden." Met het vinden van het eerste grutto-ei is het weidevogelseizoen van 2022 nu écht begonnen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]