Ga naar Content

Vliegmaatschappijen lappen mondkapjesplicht aan hun laars: angst voor agressie onder passagiers

KLM, Transavia, Corendon en TUI Nederland gaan passagiers niet meer verplichten om een mondkapje te dragen aan boord van hun vliegtuigen. Daarmee gaan de maatschappijen in tegen de overheid die mondkapjes alleen nog in vliegtuigen en luchthavens ook na 23 maart verplicht. Transavia en TUI noemen dat besluit 'onverantwoord', omdat ze vrezen dat het aantal agressieve passagiers hierdoor zal toenemen.

Een Boeing 787-8 Dreamliner van TUI op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Voor wat betreft de luchtvaart houdt het kabinet zich het liefst aan internationale afspraken die het gebruik van een mondkapje in het vliegtuig nog steeds verplichten. Volgens Transavia en TUI Nederland klopt dat niet en wijzen juist op Europese adviezen die alleen nog een mondkapje dringend aanbevelen.

Een woordvoerder van Transavia laat NH Nieuws weten 'ontstemd' en 'ontdaan' te zijn over het nieuws. Het gaat er bij de maatschappij niet in dat de mondkapjes in het openbaar vervoer vanaf volgende week woensdag verdwijnen, maar in vliegtuigen verplicht blijven. "De vliegveiligheid komt daarmee in gevaar, omdat deze maatregel tot niet-naleving en meer agressie leidt."

Boos

TUI Nederland is enorm teleurgesteld en zelfs boos, laat een woordvoerder weten. "Passagiers zijn steeds minder bereid zich aan deze verplichting te houden, daar waar deze verder in de maatschappij vervalt. Het is ook niet meer uit te leggen of te verdedigen. Dit leidde de afgelopen tijd tot een toename van agressie aan boord jegens onze crew en andere passagiers."

"Een veilige reis voor onze passagiers en ons personeel is onze grootste prioriteit. Wij dringen er op aan dat het kabinet deze verplichting tot het dragen van een mondkapje omzet in een dringende aanbeveling. Wij willen aan boord niet meer toezien op de naleving van de mondkapjesplicht", aldus TUI.

TUI en Transavia en KLM zullen het dragen van een mondkapje vanaf volgende week woensdag alleen nog aanbevelen. Ook Corendon zegt te gaan stoppen met het mondkapje. 

Geen inreismaatregelen meer

Voor reizigers binnen de EU die naar Nederland vliegen vervalt wel de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben.

Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU of het Schengengebied naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. De overheid adviseert wel nog om na aankomst een zelftest te doen.

Reactie KLM: 

"Voor onze klanten is het belangrijk dat zij veilig en gemakkelijk kunnen reizen. Het feit dat het Digital COVID Certificate niet meer nodig is voor reizen binnen de EU en van buiten de EU naar Nederland is positief voor onze klanten. We zijn ook heel blij dat de additionele testverplichting voor reizigers die vanuit non-EU-landen naar Nederland reizen, ongeacht de vaccinatiestatus, wordt afgeschaft.

We vinden het teleurstellend dat het gebruik van mondkapjes bij het boarden en gedurende de hele vlucht nog steeds overwogen wordt door de Nederlandse overheid, terwijl dit verder overal in Nederland is losgelaten. De sector vindt deze benadering ongepast, gelet op de fase waarin de pandemie zich bevindt. Het staat bovendien haaks op Europese en internationale ontwikkelingen die wij nauwgezet volgen. Omdat de uitlegbaarheid en de proportionaliteit steeds verder afnemen, zien we een toename van het onbegrip bij onze passagiers en een groeiend aantal en ook heftigere incidenten met ‘unruly’ passagiers, die de veiligheid van een vlucht mogelijk negatief beïnvloeden. Wij zijn daarom momenteel in overleg met de Nederlandse overheid, omdat het dragen van mondkapjes ons inziens niet meer uitlegbaar is aan onze passagiers.

Wij zijn van plan om hier met ingang van 23 maart niet meer op toe te zien. In plaats daarvan zullen we onze passagiers het dragen van een mondkapje aan boord in lijn met de EASA- en ICAO-richtlijnen dringend aanbevelen."

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]