Ga naar Content

Blinde raadskandidaat kan niet zelf stemmen: "Je verwacht dat er werk van wordt gemaakt"

Wel verkiesbaar zijn, maar niet zelfstandig kunnen stemmen. De blinde Leendert van de Merbel vindt het niet kunnen. Hij is bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amstelveen één van de GroenLinks-raadskandidaten, maar moest zijn vrouw machtigen om zijn stem uit te brengen. 

Leendert van de Merbel - Foto: Leendert van de Merbel

Lees ook

"Het is best wel raar", vertelt Van de Merbel tegen NH Nieuws. "Want de campagne die altijd wordt gevoerd is dat iedere stem telt, dus zou je verwachten dat er serieus werk van wordt gemaakt om stemmen voor iedereen toegankelijk te maken."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Geen goede oplossing

Er zijn deze gemeenteraadsverkiezingen bij stemlokalen in Amstelveen geen extra voorzieningen om stemmen voor blinden en slechtzienden mogelijk te maken. In 82 andere gemeentes kunnen blinden en slechtzienden gebruikmaken van een stemmal, waarin het stembiljet wordt gelegd. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. Om de juiste kandidaat te vinden, moeten gaatjes worden geteld. 

Van de Merbel vindt ook dit geen goede oplossing. "Je kan niet controleren of het formulier goed in de stemmal zit en of je het goede rondje rood hebt ingekleurd", legt hij uit. Zo kan je volgens hem nog steeds niet geheel zelfstandig en anoniem stemmen.

In 82 gemeentes kunnen blinden en slechtzienden gebruik maken van een stemmal. - Foto: Oogvereniging

Elektronisch stemmen is volgens Van de Merbel dé oplossing. Van 1970 tot 2007 werd in Nederland met een stemmachine gestemd. We zijn daar mee gestopt omdat de betrouwbaarheid en het stemgeheim in het gedrang kwamen, maar Van Merbel vindt het hoog tijd om de mogelijkheid weer eens te bekijken. 

De Amstelvener heeft het probleem eerder al eens aangekaart bij burgemeester Mirjam van 't Veld, maar voorzieningen om blinden en slechtzienden te helpen bij het stemmen zijn er niet gekomen.

De gemeente Amstelveen was vandaag niet in de gelegenheid om toelichting te geven.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]