Ga naar Content

Stemmen met een visuele handicap: "Even een rondje inkleuren, no way"

Voor mensen met een visuele beperking is het vaak nog best een opgave om te stemmen. Daarom zijn er tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hulpmiddelen beschikbaar om het stemmen gemakkelijker te maken. 

Foto: Bron: rijksoverheid

Eén van die hulpmiddelen is een koptelefoon, beschikbaar op verschillende stemlocaties. Deze vertelt welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Ook is het kiesnummer van de gewenste partij en de kandidaat te horen.

Naast de koptelefoon is er ook een stemmal die de kiezer over het stembiljet legt. Op de mal zijn de partijen in braille aangegeven. De gewenste kandidaat wordt gevonden door de gaatjes te tellen onder de partij en vervolgens moet het juiste vakje met het rode potlood worden ingekleurd.

"Zelfstandig stemmen is eigenlijk heel erg lastig"

Dominieke bos, Heemstede

"Zelfstandig stemmen is eigenlijk heel erg lastig", vertelt Heemstedenaar Dominieke Bos die een visuele handicap heeft. Zelfs met de hulpmiddelen blijft stemmen een opgave. "Even een rondje inkleuren, no way."

Vorige verkiezingen waren een ramp 

"Vorig jaar was om verdrietig van te worden", vertelt Bos over het gebrek aan hulp die ze kreeg bij het stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. "Ik kreeg op mijn donder omdat ik niet snel genoeg doorliep", zegt Bos. Dit gebeurde terwijl ze aan het wachten was op haar paspoort dat blijkbaar al was teruggegeven.

Ook kon zij lastig de weg vinden in het stembureau. Door alle omstandigheden van vorig jaar was voor Bos één ding duidelijk. "Zoals vorig jaar, nooit meer."

Verbeteringen 

Gisteren heeft de Heemsteedse haar stem uitgebracht in een stemlocatie bij haar in de buurt en dat ging veel beter dan vorig jaar.  "Er werd netjes gevraagd of ik hulp wilde", vertelt Bos over haar ontvangst in het stembureau. De route naar het stemhokje was ook een stuk duidelijker. Zo was er een looplijn en een online gesproken routebeschrijving. "Heel prettig", zegt Bos daarover.  

Ook werd Bos begeleid tijdens het stemproces. "Er was een vrijwilliger die meeliep en uitleg gaf", vertelt ze. Wat haar wel opviel, was dat de werknemers het nog lastig vinden om een visueel gehandicapte goed te begeleiden. "Vrijwilligers vinden een echte blinde doodeng."

"Dit jaar ben ik een tevreden mens"

DOMINIEKE BOS

Waar het stemmen vorig jaar nog lastig was, kijkt Bos dit jaar met een goed gevoel terug op haar democratisch recht. "Dit jaar ben ik een tevreden mens", vertelt ze. "Ze hebben het heel goed gedaan."

Bos vindt dat er goed is geluisterd naar de feedback die ze na de vorige verkiezing aan de gemeente had gegeven. Ze zal volgende week zeker deelnemen aan een evaluatie om te bespreken hoe alles is verlopen. "Het is echt goed verbeterd, fijn dat mijn stem is gehoord."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]