Ga naar Content

Thea zamelt als levend vrijheidsbeeld geld in voor medicatie Oekraïense kinderen

Ook Thea Bloemer uit Bloemendaal had het sterke gevoel dat ze iets moest doen voor de mensen in Oekraïne. Daarom heeft ze zich verkleed als levend standbeeld om geld in te zamelen om medicijnen voor Oekraïense kinderen te kunnen kopen. Vanmiddag stond ze als 'het Nederlandse Vrijheidsbeeld' in het centrum van Bloemendaal. 

De Bloemendaalse Thea Bloemer zamelt als levend standbeeld geld in voor Oekraïne - NH Nieuws

Daar staat ze, stokstijf met een vredesduif in haar linkerhand en in haar rechterhand een boekwerk met daarop in het blauw en geel 'Make Peace Not War'. Als iemand langsloopt, maakt ze een piepend geluidje. Voorbijgangers schrikken, lachen soms even of lopen stug door. Een enkeling doet een paar euro's in het potje naast haar voeten. "Ze mogen ook een tikkie sturen, hoor", lacht Thea, die zichzelf 'amateurkunstenares' noemt. 

"Ik ben veel met de situatie in Oekraïne bezig. Iedereen bij ons thuis en op het werk. Het is heel triest allemaal. Alle narigheid die je ziet. Iedereen klaagt over corona, maar dat valt in het niet hierbij", vertelt ze.

Thea Bloemer als The Dutch Statue of Liberty - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Ze staat er een paar uurtjes, in de winkelstraat van Bloemendaal. Met het verzamelde geld gaat ze naar de naastgelegen winkel om zoveel mogelijk neusspray en paracetamol te kopen voor de getroffen Oekraïense kinderen. "Vorige week stond ik, op mijn verjaardag, op de Grote Markt in Haarlem. Ik heb daar zo'n zestig euro opgehaald en ingeleverd bij het inzamelpunt voor Oekraïne van Anna Roelofs. Daar vertelden ze dat ze nu heel goed medicijnen kunnen gebruiken."

Voorbijganger met Oekraïense pet

Een jongen loopt langs en neemt een foto van Thea. "Ik weet nou niet of het een persoon is of een robot", lacht hij. Boven op zijn hoofd zit een geel-blauwe pet met daarop 'Oekraïne'. Ook hij is veel met de situatie bezig. "Ik ben ook gaan protesteren vorige week in Amsterdam. Het is vreselijk in Oekraïne. Mensen moeten vluchten en er worden kinderziekenhuizen gebombardeerd."

Thea hoopt ondertussen dat de Bloemendalers haar geldpotje komen vullen. "Ik sta hier tot half vier. Ik heb een flesje water bij me, mét een rietje. Want ik moet wel oppassen dat de verf er niet afgaat", lacht ze.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]