Ga naar Content

Schiphol op de schop: tot najaar afwijkend vliegverkeer door groot baanonderhoud

De Aalsmeerbaan van Schiphol gaat vanaf 4 april ruim drie maanden dicht voor een grote onderhoudsbeurt. Tijdens de werkzaamheden wordt ook de Buitenveldertbaan voor kortere tijd gesloten én is de Kaagbaan drie weken beperkt inzetbaar. Omwonenden zullen te maken krijgen met afwijkende vliegroutes.

Een Boeing 767-300 van Icelandair bij de Aalsmeerbaan op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Schiphol meldt dat er tot half juli wordt gewerkt aan de Aalsmeerbaan. Het asfalt van de start- en landingsbaan, en de omliggende rijbanen wordt vervangen. In het asfalt komen bijna duizend nieuwe ledlampen, wordt er in totaal 44 kilometer aan bekabeling gelegd en krijgen de baanmarkeringen een nieuwe lik verf. De hemelwaterputten en -leidingen worden aangepakt en de landingslichten vervangen.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) vernieuwt het landingssysteem van de Aalsmeerbaan. Een deel van die werkzaamheden kunnen pas worden gedaan na het grote onderhoud. Dat betekent dat ook na half juli de Aalsmeerbaan zes weken lang niet in alle zichtomstandigheden kan worden gebruikt als landingsbaan.

De zes start- en landingsbanen van Schiphol (artikel gaat verder onder de afbeelding).

Het banenstelsel van Schiphol - Foto: Schiphol

Iedere keer als een baan beperkt of niet inzetbaar is, moet het vliegverkeer worden omgeleid naar een andere start- en landingsbaan. Tijdens deze onderhoudsperiode, die bij elkaar opgeteld tot het najaar duurt, kunnen omwonenden van Schiphol mogelijk te maken krijgen met afwijkende vliegroutes en geluidshinder.

's Nachts boven Amsterdam

De Buitenveldertbaan, die een deel van het vliegverkeer zou moeten opvangen, gaat ook opgeteld tien dagen dicht. Dat betekent dat de Schiphol-Oostbaan bij harde zuidwestenwind ook 's nachts mag worden gebruikt voor landende vliegtuigen. De naderingsroute van de Oostbaan gaat dwars en op lage hoogte over de binnenstad van Amsterdam.

De Kaagbaan is gedurende drie weken niet altijd inzetbaar, vanwege werkzaamheden aan een rijbaan. De Buitenveldertbaan zal dan vaker worden gebruikt als start- en landingsbaan, en de Zwanenburgbaan ook extra worden ingezet voor landende vliegtuigen.

Overzicht werkzaamheden

4 april – half juli | groot onderhoud Aalsmeerbaan

18 april – 24 april | Buitenveldertbaan en Aalsmeerbaan niet inzetbaar

16 mei – 29 mei | Kaagbaan alleen beschikbaar als verkorte startbaan

27 juni – 3 juli | Buitenveldertbaan en Aalsmeerbaan niet inzetbaar

Half juli – eind augustus | Aalsmeerbaan niet inzetbaar bij beperkt zicht

(bron: Bewoners Aanspreekpunt Schiphol)

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]