Ga naar Content

Wat zeggen de cijfertjes? Wijndal ontbreekt bij AZ in Nijmegen, Ajax ongeslagen op 6 maart

Aan de hand van de statistieken kijken we vooruit naar de 25e speelronde in de eredivisie. AZ gaat op bezoek bij promovendus NEC in een volle De Goffert, terwijl Ajax RKC in eigen huis ontvangt. 

Levi Garcia, Ben Rienstra, Markus Henriksen en MattIas Johansson vieren de laatste zege in Nijmegen - Foto: Pro Shots / Ed van de Pol

NEC - AZ

Aboukhlal redde punt:
De Alkmaarders gingen 37 keer eerder op bezoek bij NEC in Nijmegen. Vijftien keer zonder punten, elf keer ging AZ met één punt naar Alkmaar en elfmaal keerde het met de volle buit huiswaarts. Eerder dit seizoen redde Zakaria Aboukhlal een puntje voor AZ in blessuretijd. De laatste keer in De Goffert werd het 2-1, een doelpunt van oud-NEC'er Alireza Jahanbakhsh was niet voldoende na een rode kaart voor Ridgeciano Haps. 

Snelste goals in Nijmegen:
De laatste Alkmaarse zege in Nijmegen was in 2016. Markus Henriksen, Levi Garcia en Jahanbakhsh zorgden voor een 3-0 eindstand. De treffer van Henriksen was één van de snelste ooit in de historie van AZ, de Noor scoorde al na 33 seconden. Een andere snelle goal was van David Mendes Da Silva in 2008 na drie minuten. Het leverde geen punten op, want NEC draaide het helemaal om en stond na 24 minuten op 4-1. Het werd uiteindelijk 5-2. 

Dertien duels ongeslagen:
Ondanks de nederlaag tegen Ajax is AZ al dertien duels op rij ongeslagen in de eredivisie. De laatste verliespartij in de competitie was tegen Feyenoord vorig jaar november. Daarbij hebben de Alkmaarders al zes uitwedstrijden op rij gewonnen. Deze reeks begon in december tegen Ajax, waarna Fortuna Sittard, FC Twente, PSV, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles werden verslagen. 

'Daddy Cool' ontbreekt:
Promovendus NEC haalde Wilfried Bony terug naar de Nederlandse velden, maar hij raakte geblesseerd bij zijn rentree en komt vanmiddag niet in actie. Jordy Bruijn, die in Alkmaar NOG scoorde, is nog een vraagteken. Pedro Ruiz, Rens van Eijden (voormalig AZ), Mathias de Wolf, Joep van der Sluijs en Javier Vet ontbreken met een blessure.

Aanvoerder Wijndal geschorst:
Owen Wijndal is er aan AZ-kant niet bij. Hij pakte tegen Feyenoord zijn vijfde gele kaart en moet dus een wedstrijd missen door schorsing. Hierdoor zou aanwinst Milos Kerkez zijn basisdebuut kunnen maken. Fredrik Midtsjø ontbrak tegen Ajax en is een vraagteken vanwege hamstringklachten. Verdediger Sam Beukema is nog een twijfelgeval wegens een harde klap op zijn neus. Mogelijk speelt hij met een masker. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Lisandro Martínez maakte 3-0 en juichte met Dusan Tadic, de maker van de 1-0 - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Ajax - RKC

Twee laatste edities 3-0:
De wedstrijd tegen RKC stond 27 keer eerder op het programma in Amsterdam. Ajax won 23 keer, drie keer werd het 0-0 en één keer waren de drie punten voor de Waalwijkers. In 1999 werd het 2-1 voor de Brabanders. De afgelopen twee edities werd het 3-0 voor Ajax. Vorig jaar was het duel met RKC de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Dusan Tadic, Zakaria Labyad en Lisandro Martínez maakten de goals. Luuk Wouters van RKC kreeg rood.

Snelle goals tegen RKC:
Opvallend genoeg werd het zes keer 3-0 voor Ajax tegen RKC. Bij één van die zeges in 1993 scoorde Frank Rijkaard al na drie minuten de openingstreffer. Dan Petersen en Marc Overmars scoorden de 2-0 en 3-0. Aron maakte vier jaar eerder, in 1989, al na vier minuten 1-0. Die was een stuk spannender, want het werd 3-2. Overigens viel alle doelpunten bij dat duel in de eerste helft.

Oud-Ajacied Vurnon Anita:
In de huidige selectie van RKC heeft Vurnon Anita een verleden bij Ajax. De international van Curaçao speelde van 1999 tot 2013 bij de Amsterdammers. Andere bekende oud-spelers zijn onder meer Derk Boerrigter, Kostas Lamprou, Dennis Rommedahl, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. Huidig Ajax-trainer Erik ten Hag heeft een verleden als speler bij RKC.

Ongeslagen op 6 maart:
De datum van vandaag is Ajax goedgezind. De Amsterdammers hebben namelijk geen wedstrijd verloren op 6 maart in het verleden. Eenmaal speelde Ajax tegen RKC, dat was in Waalwijk in 2004. Ajax won met 1-0 door een eigen doelpunt van Steve Olfers.

Gravenberch lang zonder goal:
Ryan Gravenberch is één van de veldspelers die het langs niet heeft gescoord. Hij heeft al twintig wedstrijden niet meer gescoord na zijn goal tegen Vitesse in augustus. Wisselspeler Perr Schuurs is in de selectie van de Amsterdammers de veldspeler die het langst wacht op een treffer in de eredivisie. Zijn laatste goal was op 21 februari 2021 tegen Sparta Rotterdam, 23 wedstrijden geleden. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]