Ga naar Content

Spaarne Gasthuis levert hulpgoederen voor 'oorlogsgeneeskunde' aan Oekraïne

Het Spaarne Gasthuis levert medische hulpgoederen aan Oekraïne. Het gaat hierbij om spullen die onder meer gebruikt kunnen worden in de 'oorlogsgeneeskunde', zo vertelt een medewerker van het ziekenhuis tegen Haarlem105.

Spaarne Gasthuis, locatie Zuid - Foto: Haarlem105 / Bas van der Schuit

Het ziekenhuis heeft al vaker goederen geleverd aan Oekraïne. Hiervoor staat het Spaarne Gasthuis in contact met de stichting 'Oekraïne heeft hulp nodig', die weer samenwerkt met de ambassade en het Rode Kruis.

"Na het uitbreken van de oorlog hadden veel verpleegkundigen en artsen het gevoel om iets te moeten doen. Ze zijn allemaal gaan kijken op hun afdeling en dat is ingezameld", vertelt Marloes Bosman, coördinator van de actie bij het ziekenhuis.

Lees ook

De goederen die geleverd gaan worden zijn onder meer medische apparaten, brancards, wegwerpmiddelen als mondkapjes en beschermjassen, onderleggers voor bij bevallingen en operatie-instrumenten. "Ook moet je denken aan trauma-materialen als pinnen en schroeven voor gebrokenen benen om dat soort operaties mee te kunnen uitvoeren. Je merkt dat er behoefte is aan oorlogsgeneeskunde", zegt Bosman.

Duurzaamheid

Het contact met de hulpstichting is door het Spaarne Gasthuis ooit opgestart in het kader van duurzaamheid. Zo levert het ziekenhuis spullen die over zijn eens per kwartaal aan organisaties die dat nodig hebben. "Materiaal dat niet meer nodig is of is afgeschreven, wordt dan naar een ander land gestuurd zodat het een tweede leven kan krijgen", vertelt Bosman.

Nu kwam er een extra verzoek vanuit Oekraïne, waarop medewerkers van het ziekenhuis direct aan de slag zijn gegaan. “Afgelopen zaterdag is er intensief contact geweest met de stichting waaraan we doneren en kwam de vraag of we op dit moment nog wat hadden liggen.”  

Beluister hieronder het interview met Marloes Bosman op Haarlem105

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]