Ga naar Content

Heftige brand ontdekt door halen paracetamol: bewoonster had "engeltje op schouder"

Buurtbewoners van het Elzenplein zijn de schok nog niet te boven. Vannacht brandde een woning volledig uit aan het plein in Haarlem-Noord. De bewoonster van de woning kon gered worden, volgens een buurvrouw doordat zij een engeltje op haar schouder had. 

Woningsbrand Elzenplein - NH Nieuws

De gevel is door rookschade zwartgeblakerd en voor de ramen heeft de brandweer houten platen bevestigd. Ook de naastgelegen woning van Ivy Eind heeft veel schade, vooral door rook. "Alles is zwart binnen", vertelt ze. "Ook mijn huis is onbewoonbaar verklaard. Ik moet de komende tijd ergens anders slapen."

De brand ontstond rond 3.00 uur vannacht en er was een vrouw in de woning aanwezig. Volgens buurvrouw Eind kon de bewoonster gered worden door een engeltje.

Engel op schouder

"Ik hoorde van de zoon van mijn buurvrouw dat ze 's nachts wakker was geworden omdat ze zich niet lekker voelde. Toen ze beneden kwam om paracetamol te nemen, ontdekte ze de brand. Haar bank stond al in brand. Ze had het engeltje van haar eerder overleden man op haar schouder. Als ze niet wakker was geworden om paracetamol te nemen, kon ze het waarschijnlijk niet na vertellen."

De brandweer kwam met meerdere wagens om de woningbrand te blussen. Bewoners spreken van een flinke brand met uitslaande vlammen. De oorzaak van het vuur is volgens de brandweer nog niet bekend. Toch klaagde de bewoonster volgens buurvrouw Eind al een tijdje over een ratelende ventilator in de woonkamer,  waar ook vonken uitkwamen. 

Tekst gaat door onder de foto.

Woning volledig uitgebrand - Foto: Michael van der Putten/NH Media/Haarlem105

"Ze had al twee keer de woningbouwvereniging benaderd. Aankomende dinsdag zouden ze langskomen, maar dat hoeft dus niet meer", vertelt Eind. 

Meldingen 

Woningbouwvereniging Ymere laat weten inderdaad meldingen te hebben ontvangen over een ventilator, maar weet niets over vonken. 

"Er is drie keer een melding gedaan. De eerste keer communiceerde het bedieningspaneel niet meer met de ventilator. Dat hebben we verholpen. Na de tweede melding, is de afspraak door de bewoonster afgezegd", zegt een woordvoerder van Ymere.

De laatste melding is recenter en zou gaan over 'een lawaai makende ventilator'. Hier stond volgens de woningbouwvereniging morgen een afspraak voor in de agenda. 

Onderzoek

Ymere wil niet speculeren over of de ventilator iets met de brand te maken heeft. "Er gaan geruchten rond, maar we wachten eerst de onderzoeken af", aldus de woningbouwvereniging. Naast het onderzoek van de brandweer zal Ymere zelf ook een onderzoek uitvoeren naar de oorzaak van de brand.

De bewoonster is ondertussen onder gebracht bij familie. Zij hoefde niet naar het ziekenhuis voor onderzoek. En ook Ivy Eind zal de komende tijd op zoek moeten naar tijdelijk onderdak. "Hopelijk is mijn huis snel weer bewoonbaar", aldus Eind. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]