Ga naar Content

Geen ruimte voor alternatieve woonvormen in Opmeer, Chantal (33) woont nog thuis

Een tiny house op het erf van je ouders, of een doorstroomwoning ontwikkelen. Ondanks de ongekende krapte op de woningmarkt, staat de gemeente Opmeer niet bepaald open voor alternatieve woonvormen. Dus woont Chantal Dam (33) nog bij haar ouders en blies Marc van Tok zijn plan af. "Naar creatieve oplossingen wordt niet gekeken."

Geen tiny house voor Chantal Dam - Foto: NH Nieuws/Michiel Baas

Chantal Dam wijst. "Hier, aan de achterkant." Op het erf van haar ouders is voldoende plek  voor een tiny house. Achter de schuur, op een stukje grasland waar verder weinig mee wordt gedaan. "Niemand zou er last van hebben."

Ze heeft het zeker niet slecht onder de vleugels van haar vader en moeder, benadrukt ze. Ze kan goed met haar ouders opschieten en heeft de bovenverdieping tot haar beschikking. Maar toch. Toch zou ze maar wat graag haar vleugels uitslaan. "Ik heb altijd gezegd: 'ik ga kopen. Met huren bouw je voor jezelf niet echt iets op'." Maar van die uitspraak kwam ze terug. Het werd financieel onmogelijk om als alleenstaande een huis te kopen.

Actueel aanbod: 0

Ondertussen is het huren van een huis ook een stuk moeilijker geworden. "Ik sta nu een jaar of zeven ingeschreven, maar je komt er gewoon niet tussen. Ook omdat er amper doorstroming is." Ze toont haar telefoonscherm, waarop het aanbod van huurhuizen in de regio West-Friesland wordt getoond, waarop zij staat ingeschreven. Het actuele aanbod: 0 woningen. En als er al een huurhuis beschikbaar is, zijn 600 geïnteresseerden voor een huurhuis geen uitzondering.

Aan het begin van 2020 was het al niet veel beter. Dus zocht ze naar een alternatief: een tiny house, op het erf van haar ouders. Ze mailde haar idee naar de gemeente Opmeer, met daarbij de vraag of er een vergunning voor nodig was. Haar vraag werd al snel van een onbevredigend antwoord voorzien. "Het kwam er simpelweg op neer dat een tiny house werd gezien als bijgebouw en dat mag niet. De schuur verbouwen mocht ook niet, werd er meteen bij gezegd." 

Toen Dam met het verweer kwam dat er in andere gemeentes wél naar initiatieven met tiny houses wordt gekeken, kreeg ze als antwoord 'dat ze dan daar maar moest gaan wonen'. De reactie bevreemdde de Hoogwoudse in hoge mate, omdat er vijf huizen verderop ook een tiny house staat. Mag dat dan wel? "Het verhaal gaat dat dat om mantelzorg gaat. Dan mag het blijkbaar wel."

Een domper

Een domper, noemt ze het. "Ik wil ook een plekje voor mijzelf hebben. En ik ben zeker niet de enige. Al mijn neefjes en nichtjes zitten met hetzelfde probleem. Er is geen betaalbaar aanbod en ook geen doorstroming. Ik zou graag zien dat de politiek niet alles over één kam scheert, maar de situatie per persoon bekijkt. In mijn geval zou niemand last hebben van een tiny house."

En nu? "Wachten totdat er een huurwoning beschikbaar komt. Of hopen dat de gemeente Opmeer haar beleid snel aanpast, zodat het tiny house er alsnog kan komen." 

Chantal Dam: op zoek naar een woning - Foto: NH Nieuws/Michiel Baas

Ook Hoogwouder Marc van Tok had alternatieve woonplannen. Samen met zijn vrouw Vanessa vroeg hij zich af: kunnen we een grote woning met meerdere appartementen creëren? “Mijn schoonouders en vader zijn in de 70 en je weet niet met welke zorg je de komende jaren te maken krijgen. Dus bedachten we een woonvorm die past bij de tijd dat ze nog leven. En daarna zouden de woningen kunnen dienen als woonruimte voor onze kinderen. Een plan met doorgroei dus.”

De haalbaarheid van het plan, dat in De Weere zou moeten worden gerealiseerd, werd serieus onderzocht. Maar heel ver kwam Van Tok niet. “De regel in Opmeer is: als de woning een stolp is, mag het gesplitst worden en anders niet. Een ouderwetse opvatting, vind ik. In andere gemeenten, zoals Schagen, wordt wel geëxperimenteerd om woningen te splitsen. Maar Opmeer is zeker niet de meest vooruitstrevende gemeente.”

Creatieve oplossingen

Daarnaast is de gemeente gebonden aan regels vanuit de overheid. “Terwijl er nu grote problemen met woningbouw zijn. Dat vraagt om andere oplossingen, maar naar creatieve oplossingen wordt niet gekeken. Dat vind ik vrij kortzichtig.”

Van Tok heeft het plan laten varen en een woning in Hoogwoud gekocht. “Het was een interessante route. We wilden vooruit denken, maar de ouderwetse opvatting van de gemeente hielp niet mee.”

Woningbouw is ook in Opmeer een heet hangijzer tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. We vroegen de politieke partijen hoe zij aankijken tegen alternatieve woonvormen. 

De reacties van de politieke partijen, in willekeurige volgorde: 

DSV Opmeer

"Veel vrijheid bij het ontwikkelen van woningen, is een belangrijk punt voor DSV. Als er een reële mogelijkheid is om op een woonerf een tweede woning of zelfs derde woning te bouwen, dan zijn wij hier voor.

Dat hoeft niet alleen een tiny house te zijn. Alleen hiervoor kiezen zou de mogelijkheden te veel beperken. Bij tiny houses wordt vaak gedacht aan woningen voor jongeren. Een tweede woning op een erf voor een oudere moet ook tot de mogelijkheden behoren. Het draagt evenveel bij aan het oplossen van de woningnood. Zelfs een zorgwoning op een woonerf moet wat ons betreft kunnen."

Lokale Partij Opmeer 

"Op vele plekken in Nederland wordt geexperimenteerd met het reserveren van woningen voor eigen inwoners, voorkeursrecht, verplichte zelfbewoning, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, knarrenhoven, Tiny Houses en dergelijken. Wij hoeven niet elk wiel zelf uit te vinden, maar willen leren van en zo mogelijk samenwerken met partijen die hier al ervaring mee hebben.

Soms staat regelgeving voor de hand liggende oplossingen in de weg. Daar willen we wat aan doen. Denk aan verruiming van mogelijkheden bij voormalige agrarische bedrijven of het verbouwen van stolpen naar meer dan twee eenheden, woongemeenschappen of tijdelijke huisvesting op het eigen erf."

CDA

"Wij hebben in het Aanvalsplan Woningbouw beschreven dat wij merken dat jongeren in Opmeer vooral op zoek zijn naar betaalbaarheid van woningen en niet per se een tiny house willen. Een woning moet dus betaalbaar zijn. Daarom willen wij een andere verhouding van de gemeente ten opzichte van ontwikkelaars. De gemeente bouwt geen woningen. Bij ontwikkelaars ligt de kracht om veel te bouwen, maar het gaat te vaak fout in de verhouding markt en overheid. Aan de voorkant moeten strakke bindende afspraken worden gemaakt over doelgroep en kostprijs. Daar ligt ook een rol voor de gemeente. Een rolvaste gemeente als eerste overheid. 
 
CDA Opmeer omarmt op zich het principe van een tiny house, maar vooral voor de mensen die die manier van leven echt willen. Anderzijds vinden we dat we geen generatie jongeren in tiny houses moeten onderbrengen. Het is geen realistisch alternatief voor jongeren die een normale woning willen. Bovendien kunnen we beter de ambtelijke focus leggen op voldoende kwalitatief goede woningen voor een goede prijs, dan mee te gaan in dit soort modegrillen. Veel bouwen, van voldoende kwaliteit en tegen een lage kostprijs. Daar gaan we voor."
 

PvdA/GroenLinks

"De bouw van nieuwe woningen duurt een aantal jaren. Wij willen daarop niet wachten. Daarom gaan wij een terrein beschikbaar stellen waarop we flexibele woningen voor een periode van 10 jaar neerzetten. Kleine zelfvoorzienende woningen voor de eerste woningnood, die zeer snel gebouwd worden. Wij kiezen voor woningbouw en korte termijn oplossingen."

 

Gemeentebelangen

"De andere partijen hebben het over een aanvalsplan woningbouw van 500-800 woningen binnen 5 jaar. Wij staan daar uiteraard achter. Echter er moet meer gebeuren. Jongeren hebben nu een woning nodig. En niet over 5 jaar. Bovendien moeten ze ook betaalbaar zijn voor de starters. 

Het is één van onze belangrijkste speerpunten binnen ons verkiezingsprogramma.
Wij willen juist op zoek gaan naar alternatieve mogelijkheden. Daarbij kun je denken aan tijdelijke woningen, tiny houses, inbreilocaties, koopwoning met terugkoopgarantie via het gemeentelijk woningbedrijf, bewoning op eigen erf makkelijker maken. Iets waar wij ons hard voor willen maken, want de jeugd doet ertoe."
 
VVD
 
Heeft niet gereageerd. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]