Ga naar Content

Wielrenner Ivar Slik kiest voor gravelen: "Het wordt steeds populairder"

Ivar Slik verlaat de Noord-Hollandse ploeg À Bloc CT om te gaan gravelen voor Wilier Triestina. De wielrenner uit Bergen is één van de eerste renners die deze overstap maakt. "Het is een eer dat ze bij mij zijn uitgekomen." 

Ivar Slik kiest als één van de eerste wielrenners voor gravelen - Foto: Wilier Triestina - Georg Lindacher

"Wilier is met een nieuwe gravelfiets gekomen eind vorig jaar", begint Slik. "Ze wilde die graag promoten onder de mensen. Daarvoor zochten ze een ambassadeur die gravelwedstrijden kan rijden. Zo zijn ze via-via bij mij terechtgekomen."

Slik sprak met de Italiaanse ploeg in november en december. "Eigenlijk waren we er vrij snel uit. Het klinkt allemaal heel mooi, mijn eerste racefiets is al binnen. Volgende week krijg ik een gravelfiets. Je merkt dat ze zich echt vol inzetten op gravel."

Tekst gaat verder onder de foto.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Verschil 

De Noord-Hollander legt het verschil uit met wielrennen."Gravelen gaat vooral over onverharde wegen en vaak meer door de natuur. Daarom kom je vaak op plekken waar je normaal niet komt. Het is echt een nieuwe tak in de wielersport en je merkt dat steeds meer fietsmerken hun focus op gravel leggen."

De Internationale Wielerunie (UCI) besloot om in 2022 met een nieuwe gravel-serie te komen. "Deze wedstrijden worden verreden in augustus, september en oktober. Daarvan is er eentje in Nederland bij Norg (Veenhuizen red.). Een andere wedstrijd is in België en ook in Italië wordt er een koers gehouden. Bij deze wedstrijden kan je kwalificeren voor het eerste WK Gravel in Amerika eind oktober."

Unbound Gravel

De eerste wedstrijd van Slik is 1 mei in het Spaanse Girona. "Ik ga daarna voor een maand naar Amerika. Daar zijn drie wedstrijden, waaronder de Unbound Gravel (de grootste gravelwedstrijd ter wereld red.). Daar deed ik vorig jaar ook aan mee. Die koers zit overigens nog niet bij de series van de UCI." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]