Ga naar Content

Bloemenkwekerij uit Breezand wacht consequenties oorlog Oekraïne in spanning af

Bijna alle bloemen zijn de deur al uit voor Internationale Vrouwendag op 8 maart, een belangrijke dag in Oost-Europa. Dat geldt ook voor de bloembollen en tuinplanten van bloemenbollenkwekerij en exporteur Kapiteyn uit Breezand, maar voor de lange termijn blijft het een onzekere tijd door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Foto: Kapiteyn group

"Op de directe handel heeft het nu geen invloed voor ons", vertelt sales manager Leo Kapiteyn. Vooral in de maanden januari, februari, juli en augustus exporteert het bedrijf veel bloemen richting Oekraïne en Rusland. De export van januari en februari is vrijwel al verzonden, maar voor de lange termijn wordt het nog een spannende tijd voor het bedrijf. "Ik weet niet wat voor effect dat gaat hebben op de handelsbetrekkingen", aldus Kapiteyn.

Wachten op inkomsten

Hoewel nagenoeg alle bloemenbollen al zijn verzonden, laten de laatste betalingen wel nog even op zich wachten. En dat kan mogelijk nog wel even duren. Maar ondanks dat, probeert Kapiteyn positief te blijven: "Daarvoor moeten we gewoon geduld blijven bewaren, het leeuwendeel van onze producten wordt vooraf of bij levering vooruit betaald."

"De handel is natuurlijk ook erg belangrijk, maar de menselijke factor gaat voor"

Leo kapiteyn, sales director

Contact met zakenrelaties 

Kapiteyn handelt met zowel Oekraïense als Russische klanten en maakt van twee kanten mee hoe de verschillende landen kijken naar deze oorlog. Het valt hem dan ook op dat een aantal Russische relaties, die normaal gesproken aan de kant van Poetin staan, nu niet hetzelfde meer denkt over hun president. "Ik hoor ook dat ze nu grote twijfels hebben."

Leo probeert zo goed mogelijk contact met hen te blijven houden. Via WhatsApp en sms lukt dat ook vaak. Hoewel de toekomst op het gebied van export nog onzeker is voor het bedrijf, is dat niet zijn grootste zorg. "De handel is natuurlijk ook erg belangrijk, maar de menselijke factor gaat voor", aldus Kapiteyn.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]