Ga naar Content

Boer Ayoub op onderzoek uit in Expeditie Noord-Holland: "Hey varken? Niet bijten vriend!"

Ayoub Louihrani is een jonge boer uit Amsterdam. Hij droomt ervan om in de toekomst zijn eigen boerenbedrijf te hebben. Daarnaast wil hij de stad met het platteland verbinden. Hij vindt het belangrijk dat mensen uit de stad ook weten waren hun voedsel vandaan komt. In de eerste aflevering ontmoet hij drie jonge boeren. Ayoub is benieuwd wat hun dromen zijn. Hoe kijken zij naar de boer en ons voedsel van de toekomst?

Foto:

Allereerst ontmoet Ayoub 28-jarige boerin Ilse Boersen op Wieringen. "Ik zie een paar mooie koeien, maar kun je daar van rondkomen?" Ilse legt uit: "Voor de toekomst zijn we de verbreding in gegaan en maken we nu ook ijs." Ze nodigt Ayoub met plezier uit om ijs te maken van de melk die de koeien in de ochtend hebben gegeven.

De jonge boer uit Amsterdam heeft er zin in. "Ik heb nog nooit ijs gemaakt. Ik voel mij alsof ik in opleiding ga bij Gordon Ramsey. Ken je die?" Boerin Ilse reageert met plezier: "Nou ik ben niet zo streng hoor." Ayoub kan het waarderen en waant zich heel even Gordon Ramsey: "Hahah, get the f*cking icecream!"

Bekijk hieronder de aflevering van Expeditie Noord-Holland met Ayoub. Tekst gaat door onder de video. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Echte streekproducten

Varkensboer Tim van der Mark uit de Beemster gelooft sterk in de kracht van lokaal samenwerken. Ayoub vraagt zich af waarom Tim zo op de streek is gericht? "Het Beemsterlants varken is een echt streekproduct daarmee willen we ons onderscheiden", aldus Tim.

"We kopen gerst en graan bij een akkerbouwer hier uit de buurt. We kennen elkaar goed. Hij komt ook uit de Beemster. Ik vind het leuker om bij hem graan te kopen, dan bij een voedselleverancier uit Duitsland die ik niet ken. Als je dit koopt bij een akkerbouwer in de buurt, dan scheelt dat ook in transport. In die zin is het duurzamer. Van dat graan en gerst maken we zelf voer voor de varkens."

Ayoub mag helpen met het scannen van de zwangere zeugen. Zo kunnen de biggetjes gezien worden en geteld. Bij het openen van het hek ontsnapt er een varken. Ayoub wordt bijna omver gelopen en zegt met een lach en verbazing: "Hij duwt mij gewoon hardcore, wat een kl***zak!"

"Ik vind het wel mooi dat mensen hier op dit bedrijf 24/7 welkom zijn"

Boer Ayoub

Varkensboer Tim laat mensen ook rondkijken op zijn bedrijf met een heuse varkensskybox. Een ruimte waardoor je een groot raam de varkens kunt zien rondlopen. Ayoub is onder de indruk: "Ik vind het wel mooi dat mensen hier op dit bedrijf 24/7 welkom zijn. Dat vind ik wel hard."

Kaasboerin Rona Uitentuis (37) laat in de Beemster aan Ayoub zien hoe je kaas maakt. Haar bedrijf met koeien is beroemd om de Messeklever, een ambachtelijke kaas die normaal alleen in de herfst wordt gemaakt. Gelukkig kan Ayoub meehelpen met het maken van Goudse kaas. "Helemaal lijp", zegt Ayoub vol bewondering als de kaas heel zorgvuldig in meerdere stappen wordt gemaakt.

Met ketchup

Ayoub ziet dat de boerin meer doet als ondernemer dan alleen kaas maken. Zo heeft de boerderij nevenactiviteiten zoals workshops, kleiduifschieten, boerengolf en een zorgboerderij. Ayoub vraagt zich af waarom de boerin zoveel doet?  "We vinden het leuk en op die manier halen we er meerdere inkomens uit want we zijn met z'n vieren."

Als de kaas klaar is mag Ayoub een stukje proeven van een eerder gemaakte kaas. "Je kunt stoppen met filmen, want nu ga ik niet meer praten."

Als programmamaker Koen Bugter toch aan Ayoub vraagt wat hij precies proeft? "Ik proef kaas, broer. Heerlijk man. Deze zou als tosti wel lijp zijn. Met ketchup. Hij is echt lekker."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.