Ga naar Content

Vennepse liefdadigheid op losse schroeven door oorlog Oekraïne: "Alles voor niets geweest?"

Eigenlijk zou de stichting Holland-Oekraïne uit Nieuw-Vennep in april weer met een konvooi met hulpgoederen geladen vrachtwagens naar Oekraïne rijden. Maar nu Rusland de buurman heeft aangevallen, is het nog maar de vraag of dat transport kan doorgaan. "Ik ben bang dat alles wat ik in dertig jaar heb opgebouwd voor niets is geweest", zegt stichtingsvoorzitter Dick Nijssen.  

Geen hulpgoederen meer naar Oekraïne - NH Nieuws

Er zijn genoeg goederen gedoneerd om zeven vrachtwagens te vullen. Het gaat om van alles: ziekenhuisbedden, medische middelen, rolstoelen, speelgoed en kleding. "Noem maar op, wat we in Nederland overbodig hebben, dat proberen wij daar een nieuw leven te geven", legt Dick uit. "En dat is hard nodig ook, want die mensen hebben eigenlijk niks. Zeker mensen die invalide zijn, die aan de onderkant van de samenleving leven, die hebben het slecht."

Lees ook

Twee keer per jaar worden de hulpgoederen vanuit Nieuw-Vennep naar de stad Kherzon, in het zuiden van Oekraïne, gebracht. Ook in Kherzon zijn inmiddels al explosies gehoord en gezien. Volgens Dick hebben inwoners van Kherzon een brug opgeblazen om te voorkomen dat het Russische leger de stad kan bereiken. Hij heeft nog geen idee hoe het nu verder moet.

"We hebben daar allemaal vrienden en vriendinnen, dat is een beetje familie geworden"

Dick nijssen, voorzitter stichting holland-Oekraïne

Bovendien maakt Dick zich heel veel zorgen om alle mensen die hij tijdens zijn vrijwilligerswerk in Oekraïne heeft ontmoet. "We hebben daar allemaal vrienden en vriendinnen. Dat is een beetje familie geworden. Wat gaan we doen? Gaan we de mensen hiernaartoe halen? Ik weet het nog niet", besluit hij bedrukt. 

Als het geplande transport in april niet doorgaat, zullen er voor het armste deel van de bevolking van Kherzon en omgeving minder spullen beschikbaar zijn. En dat uitgerekend in een periode waarin ze die spullen misschien wel het hardst nodig hebben.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]