Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Kunstenaar druk bezig met nieuw beeld voor Bussums plein: "Ik hoop op cameratoezicht"

25 februari 2022, 07.02 uur · Aangepast 26 februari 2022, 10.42 uur · Door Ingmar Meijer

Marieke de Jong laat zich niet kisten. Nadat haar beeld True Colors tijdens oud en nieuw werd opgeblazen door illegaal knalvuurwerk is zij opnieuw haar atelier in gedoken om een nieuwe versie te maken. Vanaf half april moet de lege sokkel op het Veerplein verleden tijd zijn. Dan moet haar beeld weer in volle glorie schitteren en als het aan de beeldend kunstenaar ligt, gebeurt dat onder cameratoezicht. 

Kunstenaar Marieke is bezig met True Colors 2.0 - NH Nieuws

Op de tafel in haar atelier in Bussum ligt een op het oog gemummificeerde hockeystick. Dat is het niet. Het is één van de vijf waterstralen die hoort bij haar beeld True Colors. Als een soort breekbaar cadeau ontdoet de Ankeveense zich van de dikke laag purschuim, waar het werk veilig tussen ligt. Voorzichtig haalt ze de 1.10 meter lange waterstraal van epoxy eruit. Na een korte inspectie is de beeldend kunstenaar zeker niet ontevreden over wat ze ziet.

Mooi glad

"Hij is mooi glad en al een beetje transparant", zegt ze terwijl ze de grote waterstraal vasthoudt. "Dan moet ik hem nog goed opschuren en dan wordt ie steeds helderder", voegt De Jong er nog aan toe. Al met al is het een behoorlijk tijdrovende klus om een bijna identiek kunstwerk te maken.

Momenteel is zij bezig met een tweede versie te produceren voor haar kunstwerk True Colors, een beeld dat staat voor kracht en transparantie. Een nieuw beeld is nodig, omdat het origineel tijdens de jaarwisseling is opgeblazen. Alleen het papiertje van de Cobra, zoals zware knalvuurwerk heet, lag tussen de brokstukken van epoxy op het Veerplein.

Boos was en is De Jong nog steeds niet op de slopers. Wel geeft ze aan dat ze er een aantal dagen beduusd van is geweest. Maar al snel ging de knop om. In nauw overleg met de gemeente Gooise Meren is besloten zo snel mogelijk een nieuw beeld te gaan maken, zodat de wisselsokkel niet lang leegstaat. 

Uitverkiezing

Ze vindt het ook een grote eer dat haar werk een paar jaar mag plaatsnemen op de wisselsokkel midden in het winkelgebied van Bussum. Dat zij daar met True Colors mag exposeren heeft ze aan de inwoners te danken. Zij hebben het beeld via de uitverkiezing aangewezen als het kunstwerk dat mag komen te staan op het Veerplein. 

"De ervaring heeft me geleerd bezorgd te zijn. Kan het beeld daar wel blijven staan, in ieder geval zonder schade?"

marieke de jong beeldend kunstenaar

Ondanks dat het een lastig en lang karwei is, waardoor andere projecten wat minder aandacht krijgen, doet ze het met liefde. Vanaf half april moet True Colors 2.0 weer trots op de sokkel staan. Ondanks dat epoxy behoorlijk hufterproof materiaal is, houdt De Jong haar hart toch vast als haar beeld over een week of zes weer in de openbare ruimte staat.

"De ervaring heeft me geleerd dat ik bezorgd moet zijn. Kan het daar wel blijven staan, in ieder geval zonder schade? Tegen die bommen is het beeld niet bestand. Ik hoop dat er cameratoezicht komt op het Veerplein. Dat we daardoor een beetje gegarandeerd veilig zijn", is de duidelijke hoop van De Jong.

In een reactie aan NH Nieuws meldt de gemeente Gooise Meren dat dit toezicht een heikele kwestie is. "Cameratoezicht is wenselijk, maar het is op juridische gronden, wegens privacy,  waarschijnlijk niet mogelijk. Intern hebben we dit aan de jurist voorgelegd. Hier komen we dus nog op terug."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]