Ga naar Content

Bussums kunstwerk opgeblazen tijdens oud en nieuw: "Wat mankeert die gasten?"

Een vuurwerkbom heeft zaterdagochtend het kunstwerk True Colors op het Veerplein in Bussum vernield. Van de vijf waterstralen, gemaakt van epoxy, is niets meer over. Wat voorlopig rest is een lege sokkel. Kunstenaar Marieke de Jong uit Ankeveen is twee dagen na de bewuste vernieling nog altijd beduusd. 

Foto: Marieke de Jong

Zelf zegt ze niet boos te zijn, maar teleurgesteld. "Je wordt er verdrietig van als je de brokstukken op de grond ziet liggen. Daar schrik je van", aldus de beeldend kunstenaar.

Volgens haar is het kunstwerk in de nacht van vrijdag op zaterdag doelbewust gesloopt. Naar aller waarschijnlijkheid is een Cobra 6, illegaal knalvuurwerk, tussen de waterstralen geplaatst. Na de enorme klap lag het kunstwerk compleet aan diggelen. "Ik vind het confronterend om te merken hoe mensen met andermans spullen omgaan", stelt De Jong.

Breder spectrum

Zij was zaterdagochtend op de hoogte gebracht van de vernieling en ging even later poolshoogte nemen op het Veerplein. Naast haar beeld was er meer gesloopt, waaronder een camera. "Wat mankeert die gasten? Het raakt me niet persoonlijk, maar in een breder spectrum vraag ik me af waar gaan we naartoe met z'n allen? Het is toch belachelijk dat dit allemaal kan?"

Wel heeft zij nu het gevoel geen kunstwerken meer te maken die in de openbare ruimte staan. Een Belgische gemeente heeft haar gevraagd mee te doen aan een soortgelijke wedstrijd als in Gooise Meren, maar daar ziet ze maar van af. "Ik maak liever een werk voor een bedrijf of een particulier, waar mijn werk veilig binnenstaat. Die gedachte heb ik nu", geeft de geschrokken De Jong aan. 

Het beeld True Colors zoals het er stond tot aan nieuwjaarsnacht - Foto: Marieke de Jong

Sinds juni staat het beeld True Colors op de wisselsokkel op het Bussumse plein. Om de paar jaar laat de gemeente Gooise Meren op deze plek een ander kunstwerk plaatsen. In 2021 kreeg het ontwerp van De Jong de meeste stemmen van de inwoners en de kunstcommissie. Dik drie maanden heeft het haar gekost om het beeld te maken. Zo eind juni van het vorige jaar werd het beeld officieel onthuld.

Bij die gebeurtenis kwam zij in contact met een bewoonster van het Veerplein. Die vertelde De Jong dat zij een oogje in het zeil zou houden. Zo meldde dee vrouw al eens eerder dat er aan het beeld getrokken was, waardoor het kunstwerk wat was losgekomen. Na wat lijmwerk stond het weer zo vast als een huis. 

Groepje jongeren

Herstelwerk is ditmaal niet mogelijk. Het beeld is volledig aan diggelen. Volgens De Jong heeft de Veerpleinbewoonster zaterdag rond 1.30 uur een harde knal gehoord. Toen zij een kijkje nam, zag ze een groepje jongeren staan. Niet veel later zou de politie ter plekke zijn geweest en zouden agenten met de aanwezige jongeren gesproken hebben.

De Jong hoopt zelf een nieuw beeld te mogen maken. Of dat ook gaat gebeuren, is nu nog niet duidelijk. Er is nog geen aangifte gedaan. Wel heeft De Jong dit weekend al gesproken met de politie. Bij een aantal ondernemers op het Veerplein en in de nabije omgeving hangen camera's. Wellicht dat de beelden leiden tot de daders. "Ik hoop dat ze ze pakken, zodat ze de schade kunnen betalen. Hopelijk krijgen ze berouw", meldt de beeldend kunstenaar.

In een korte reactie meldt Gooise Meren aan NH Nieuws dat de gemeente verbijsterd is van de vernieling. Op het Veerplein hebben meerdere kunstwerken gestaan op de wisselsokkel en in al die jaren is dit de eerste keer dat dit is gebeurd. Inmiddels hebben De Jong en wethouder Alexander Luijten, die in juni aanwezig was bij de onthulling, contact met elkaar gehad. Gezamenlijk gaan zij nu kijken naar een passende oplossing. "Wat mij betreft blijft de sokkel niet leeg en komt er opnieuw een kunstwerk van Marieke de Jong op te staan", meldt de bestuurder. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]