Ga naar Content

TBS voor Castricumse (56) die in psychose haar echtgenoot vermoordde in hun woning

Een 56-jarige Castricumse vrouw die begin vorig jaar haar echtgenoot en vader van haar dochter vermoordde, heeft tbs onder voorwaarden opgelegd gekregen. Volgens de rechter is de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar en zorgde een psychotische stoornis ervoor dat ze haar man doodde. 

Forensische opsporing doet onderzoek in de woning - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

De verdachte moet ook een schadevergoeding van in totaal 55.000 euro betalen voor het leed dat ze heeft aangericht. Die schadevergoeding moet worden betaald aan drie nabestaanden van haar echtgenoot, onder wie haar dochter.

De dag van de moord

Het is 24 januari 2021 als de destijds 55-jarige vrouw haar man uit het niets in hun woning aanvalt. Ze wacht tot hij zich omdraait en slaat hem dan met een zware houten plank op zijn hoofd. Het slachtoffer valt hierdoor op de grond. Als de vrouw hem ziet bewegen, slaat ze hem nog een paar keer.

Dat blijkt allemaal uit verhoren die de politie kort na het incident bij de vrouw afneemt. De vrouw verklaart dat ze haar man dood wilde hebben en 'dat het nu genoeg was'. Onder meer door deze verklaringen en het feit dat ze wachtte tot haar man zich omdraaide, oordeelt de rechter nu dat de vrouw met voorbedachte raden heeft gehandeld.

De buurt reageerde geschokt toen er forinsisch onderzoek werd gedaan in het huis: "Maar we weten niet zo goed wat er nou aan de hand is. Het waren hartstikke rustige mensen", vertelde een overbuurman aan NH Nieuws.

Moord door psychose

De vrouw herinnert zich in de rechtbank weinig aan wat er precies op de dag van de moord gebeurde. Ook weet ze niet goed hoe ze zich voor de moord voelde en wat er na de moord in haar omging.

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek blijkt dat de verdachte lijdt aan een psychische stoornis die vermoedelijk samenhangt met schizofrenie. Hierdoor werden haar overwegingen, keuzes en beslissingen 'volledig bepaald door de inhoud van haar psychose'.

Tekst gaat verder onder de foto:

De woning is afgezet met linten - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Volgens de psychiater is het onwaarschijnlijk dat ze in staat was de ernst van haar toestand te realiseren. Volgens deskundigen is de kans op herhaling in intieme of familierelaties hoog geschat als er geen behandeling plaatsvindt. 


Ook de rechtbank vindt dat behandeling van de verdachte dringend nodig is. Omdat de vrouw 'nog onvoldoende ziektebesef heeft', acht de rechtbank tbs met voorwaarden nodig om de behandeling te laten slagen. De vrouw wordt daarom in een kliniek behandelt en krijgt ze medicatie voorgeschreven.

Als de verdachte zich niet aan de voorwaarden houdt, kan alsnog tbs met dwangverpleging worden opgelegd.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]