Ga naar Content

Trotse ouders Heemsteedse Cornelius Kersten: "Wonder boven wonder mocht hij naar de Spelen"

De ouders van Cornelius Kersten uit Heemstede leven ontzettend mee met hun zoon die op dit moment voor de Britse vlag op de Olympische Spelen schaatst. Omdat Kersten in Nederland geen ontwikkelingsmogelijkheden zag voor zijn carrière, rijdt hij sinds 2014 voor Engeland, het land waar zijn moeder vandaan komt.

Michiel Kersten over Cornelius' deelname aan de Spelen - Foto: NH Nieuws / Cornelius Kersten

Het begon voor Kersten allemaal zo'n vijftien jaar geleden op de ijsbaan in Haarlem. "Ik zie hem nog zo staan, als klein jongetje", lacht zijn vader Michiel Kersten op de ijsbaan van Haarlem. "Hij was een jaar of zeven à acht. Er was nog geen overkapping en hij stond in de stromende regen in een veel te groot wedstrijdpak. Dit is uiteindelijk zijn bakermat geweest."

Maar zijn weg naar de Spelen was volgens zijn vader niet makkelijk. "De meeste schaatsers op dat niveau hebben een team en krijgen een salaris. Die hoeven zich nergens druk om te maken. Maar Cornelius heeft dat allemaal zelf moeten verdienen. Via vele selecties is hij uiteindelijk in het talentencentrum van Noordwijk terechtgekomen en vanuit daar doorgegroeid naar waar hij nu is."

'Hij schoot als een raket omhoog'

Toen er in Engeland jaren geleden meer aandacht kwam voor langebaanwedstrijden, is Kersten voor dat land gaan schaatsen. In Nederland kon hij niet aan de top komen. "Hij reed toen steeds vaker wereldcuptijden en kwam op internationaal niveau. Wonder boven wonder schoot hij als een raket omhoog en mocht hij naar de Spelen. Dat hij daar is gekomen is fantastisch. Ik ben trots, maar ook vooral heel blij voor hem dat hij dit bereikt heeft."

Tekst loopt door onder de video

Michiel Kersten over zijn zoon Cornelius op de Spelen - NH Nieuws

Naast de familie van Kersten leeft ook de rest van de regio mee volgens zijn vader. "We krijgen de meest wonderlijke appjes van mensen die we al jaren niet meer hebben gesproken. Oude vrienden en kennissen leven mee en dat is ontzettend leuk. Het valt zeker op."

Afgelopen dinsdag eindigde Kersten als negentiende op de 1500 meter. Morgen rijdt hij de 500 meter en volgende week vrijdag de 1000 meter. "En dat is vooral echt een belangrijke afstand voor hem. Voor ons is het heel spannend. We kunnen alleen maar hopen en dromen dat hij het goed doet."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]