Ga naar Content

Bakkumse kunstenares Marieke zoekt 'uitgesproken vrouwen' voor eerbetoon

De Bakkumse kunstenares Marieke Warmelink wil Noord-Hollandse vrouwen zichtbaarder maken met haar schilderkunst. Voor haar project 'Ronduit uitgesproken' portretteert ze 22 krachtige vrouwen. "Ik zoek niet de iconische voorbeelden omdat die al zichtbaar zijn, maar ga juist voor meer verborgen verhalen." 

Foto: NH Nieuws

De vrouwen moeten boven het Noorzeekanaal wonen – 'anders wordt het wel een heel groot project' – en iets betekenen voor de maatschappij, zich inzetten voor hun naasten of iets belangrijks hebben georganiseerd. "Dat mag van groot tot klein", vertelt Marieke aan presentatrice Patricia Nagelkerke in het NH-radioprogramma Lunchroom.

Een voorbeeld van een 'bijzonder verhaal' dat ze ontving, is dat van een vrouw die haar carrière begon als schoonmaker bij Tata Steel in een periode dat daar 'alleen maar mannen werkten'.

Een lastige omgeving, vertelt Marieke. "Ze heeft zich opgewerkt binnen de organisatie en werkt nu bij personeelszaken." De vrouw betekende veel voor vrouwen binnen het bedrijf die bijvoorbeeld te maken hadden met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. 

Zichtbaarheid

De reden voor Mariekes project is om de zichtbaarheid van vrouwen te verbeteren en hun verhaal te vertellen. "De zichtbaarheid van mannen en vrouwen is nog lang niet gelijk."

"Vrouwen in de media zijn niet alleen ondervertegenwoordigd, ze worden vaak ook heel traditioneel en stereotiep neergezet"

MARIEKE WARMELINK - KUNSTENARES

Wereldwijd is het verschil daarin 'helemaal dramatisch'. "24 procent van mensen die in de media komen, is vrouw. En die worden dan vaak traditioneel en stereotiep neergezet", zegt de kunstenares. "In Nederland is het wat beter, maar nog steeds dramatisch: 39 procent van de mensen die in de media te zien zijn, is vrouw."

Diversiteit

Marieke portretteert graag een verscheidenheid aan vrouwen. "De kracht van vrouwen wordt soms niet gezien. Sommige vrouwen zetten zichzelf minder in de schijnwerpers, maar ik vind dat ook zij echt het respect mogen krijgen voor het werk dat ze doen." 

"Het is ontzettend belangrijk om ook mantelzorgers en alleenstaande moeders te zien"

Marieke Warmelink - kunstenares

Als voorbeeld noemt ze mantelzorgers en alleenstaande vrouwen die hun kinderen opvoeden. "Het is ontzettend belangrijk om ook die vrouwen te zien en om hen een steuntje in de rug te geven. Het is echt een eerbetoon."

Uiteindelijk worden de 22 portretten en de verhalen van de vrouwen op een poster geprint. Het is de bedoeling dat de postercollectie een soort reizende expositie wordt. 8 maart – op internationale vrouwendag – maakt Marieke haar selectie bekend.

Deze week nog kunnen vrouwen worden opgegeven. Vrouwen mogen ook zichzelf aanmelden. "Dat vind ik eigenlijk best leuk."

Klik hier om het hele interview terug te luisteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]