Ga naar Content

'Hands off van Houtrakpolder': Haarlem wil niet dat Amsterdam haven uitbreidt in het groen

Haarlem heeft gisteravond weer een sterk signaal uitgestuurd naar Amsterdam dat de uitbreiding van de haven niet in de Houtrakpolder kan plaatsvinden. 

Brakwater in de Houtrakker Beemden - Foto: Stephan Roest

De gemeente Haarlemmermeer heeft hier al bezwaar tegen aangetekend, maar nog steeds staat er een 'strategische reservering' in het 'verstedelijkingsconcept' van de Metropoolregio Amsterdam. Maar Haarlem wil koste wat kost de polder als groene buffer tussen de twee steden behouden. 

In een bijna unaniem aangenomen motie attendeert de gemeenteraad van Haarlem Amsterdam er vriendelijk op dat de Houtrakpolder onderdeel is van Nederlandse en Europese Ecologische Hoofdstructuur.

Regionale functie

Het heeft bovendien een belangrijke regionale functie voor recreatie en de polder is ook nog eens al in 1876 aangelegd en is daarmee een belangrijk cultureel erfgoed. Alleen de VVD stemde niet in met de motie. 

Amsterdam wordt geadviseerd niet uit te breiden met meer overslag en meer ruimte, maar dat de groei gezocht kan worden in innovatie, minder vervuiling en juist een compacte haven. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]