Ga naar Content

Speculanten blijven jagen op 'goedkope' Hilversumse huizen: "Overal briefjes in de bus"

Op papier zou de zelfbewoningsplicht en de opkoopbescherming in Hilversum geregeld moeten zijn. Toch is dat nog altijd niet het geval en daar proberen huisjesmelkers en speculanten van te profiteren. Zo lag er eind vorige week bij bewoners van Hilversum-Oost weer eens een briefje op de deurmat van een geïnteresseerde opkoper. "Zo begint de woningnood", vrezen de bewoners.

Foto: Gemeente Hilversum

Hilversummer Patrick Weening trok op social media aan de bel. De voorzitter van bewonersverniging Oosterspoorplein en omgeving ziet dat speculanten' de jacht hebben geopend' op huizen in zijn buurt. Het doel is huizen in de buurt opkopen en tegen hoge huurprijzen weer op markt brengen of duur doorverkopen.

"Er is niets illegaals aan die briefjes, maar het toont wel de situatie aan van de huidige woningmarkt", stelt Weening. "In een wijk als de onze, waar de woningen nog relatief goedkoop zijn, is het interessant voor ze. Maar op deze manier jaag je wel de eigen bewoners de stad uit", voegt hij eraan toe. 

Overwaarde verzilveren

Het is niet voor het eerst dat huizenopkopers zich melden met een briefje in de brievenbus. Ook vorig jaar gebeurde dat al menigmaal onder meer in oost en in het centrum. Weening ziet dit als het nieuwe briefje onder de ruitenwisser van een autodealer, maar vindt de oproep om de woning te verkopen met daarbij de openlijke mededeling de 'overwaarde te verzilveren' wel van een grotere orde.

Hij merkt op dat het gaat om grote, serieuze spelers op de huizenmarkt die zich op deze manier melden. Wat is het addertje onder het gras is en op welke wijze worden de bewoners er echt wijzer van als ze ingaan op het verkopen van het huis zonder voorbehoud? Dat zijn vragen die de Hilversummer bezighouden.

Opkoopbescherming

Weening roept de gemeente op om de zelfbewoningsplicht en in dit geval de opkoopbescherming echt op te nemen in het beleid. Nu is het een en al marktwerking, waarbij het vooral gaat om winst voor de ondernemers en beleggers. "Ik snap dat ook", geeft de Hilversummer aan. "Daarom moet je dat in het woonbeleid, wat een maatschappelijke functie heeft, reguleren."

Lees ook

Even voor de duidelijkheid: de Hilversumse politiek heeft al moties aangenomen waarin het opkopen van nieuwbouwwoningen (zelfbewoningsplicht) en bestaande huizen (opkoopbescherming) niet meer mogelijk zouden moeten zijn.

De beleidswijzigingen zijn nog niet doorgevoerd, mede door een een plotseling ontstaan personeelstekort bij de gemeente Hilversum. Vanaf vandaag zou de afdeling wonen weer op volle oorlogssterkte moeten zijn.

Druk opvoeren

Het door Weening aangekaarte briefje van de belangstellende opkoper is voor PvdA-raadslid Jacqueline Kalk weer aanleiding om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. De druk moet er volgens haar op blijven staan. De zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming moeten geregeld worden, zodat deze 'ongewenste' praktijken ook voorgoed tot het verleden behoren.

"Wat het zo wrang maakt, is dat je nu ziet gebeuren waarvoor we gewaarschuwd hebben"

pvda-raadslid jacqueline kalk

"Die bedrijven zijn natuurlijk niet achterlijk en doen dit alleen in wijken en gemeenten waar de opkoopbescherming nog niet geregeld is", meldt de sociaaldemocrate. "Vanuit hun perspectief snap ik dat. Zij zijn op zoek naar panden voor hun klanten. Dat is hun werk. Je ziet een waterbedeffect ontstaan. Ze komen nu naar Hilversum, omdat bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht het al verboden hebben. Zolang het kan, zullen ze bedrijven dit blijven doen." 

Mazen in de wet

De markt zoekt spreekwoordelijk naar de mazen in de wet. Kalk maakt zich vooral zorgen om de kwetsbare Hilversummers die menen een mooie financiële deal te kunnen sluiten, maar zich niet goed realiseren dat ze zelf nieuwe woonruimte moeten regelen. Gezien de huidige woningmarkt is dt een heidens karwei en liggen grote problemen voor de verkpers op de loer.

"Wat het zo wrang maakt, is dat je nu ziet gebeuren waarvoor we gewaarschuwd hebben. Nu gaat het mij er niet om dat ik me gelijk haal, maar je had dit kunnen voorkomen door deregels op orde te brengen. Dat is niet gebeurd en dat zorgt voor die zuurheid", omschrijft Kalk het bij haar ontstane gevoel. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]