Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Herdenkingsconcert in Concertgebouw voor Bernard Haitink

27 januari 2022, 13.29 uur · Aangepast 27 januari 2022, 14.04 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Op zondag 6 februari geeft het Concertgebouworkest een herdenkingsconcert ter nagedachtenis aan Bernard Haitink, die op 21 oktober overleed. De in Amsterdam geboren Haitink was een van de grootste dirigenten van zijn generatie. Van 1961 tot 1988 was hij chef-dirigent van het Concertgebouworkest, dat hem in 1999 benoemde tot eredirigent. Hij werd 92 jaar.

Na Amsterdam vertrok hij naar Covent Garden in Londen en was hij ook nog even chef-dirigent in Dresden en Chicago. Haitink wordt door velen gezien als een van de beste dirigenten van de wereld.

Iván Fischer is gastdirigent tijdens de memorial. Hij leidt Gustav Mahlers Eerste symfonie en een nieuw werk van de Britse componist Mark-Anthony Turnage, A Cortege for Bernard Haitink.

"Bernard Haitink was een echte dirigent, in die zin dat een dirigent een autoriteit op ethisch, humaan en artistiek gebied is, die ten zeerste gerespecteerd wordt door de mensen in zijn omgeving. De muziekwereld, Nederland en Amsterdam moeten Bernard Haitink dankbaar zijn, omdat hij richting gaf aan ons culturele welzijn met een onmiskenbaar gevoel voor oordeel, smaak en verantwoordelijkheid. Wij zullen zijn weg vervolgen", aldus Fischer.

Prinses Beatrix zal bij het concert aanwezig zijn en spreekt na afloop met musici en nabestaanden van Haitink. Op 13 februari om 14.00 uur is het concert te beluisteren op NPO Radio 4, diezelfde dag om 19.20 uur is het te zien op NPO 2.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]