Ga naar Content

Topfavoriet Schouten onderdeel van rel in olympische schaatsploeg

Er is onrust binnen de Nederlandse olympische schaatsploeg na het verschijnen van een videoserie over Irene Schouten en Team Zaanlander. De schaatsster uit Hoogkarspel toont in de video samen met haar coach Jillert Anema haar onvrede over teamgenoot Ireen Wüst.

Irene Schouten (r) met haar coach Jillert Anema - Foto: Orange Pictures

Volgens Schouten en Anema zou Wüst niet echt meedenken in het teambelang. Ook bondscoach Jan Coopmans wordt in een negatief daglicht gezet. Coopmans reageert tegen de Telegraaf dat hij teleurgesteld is over de uitspraken in de videoserie. "Ik vind het onthutsend en weinig verheffend. Ik wist niet wat ik zag", aldus de bondscoach.

"Ik vind het onthutsend en weinig verheffend"

Schaatsbondscoach Jan Coopmans

Coopmans is boos en wil in Peking om de tafel met Anema en de achtervolgingsploeg bij de vrouwen, waar Schouten en Wüst onderdeel van uitmaken. Coopmans is vooral ontsteld over de uitspraken over Wüst. De vijfvoudig olympisch kampioen zou volgens Schouten bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City niet hebben gehandeld in het teambelang en haar ploeggenoten niet op de juiste momenten in de rug hebben geduwd.

"Wat gesuggereerd wordt over Wüst, daar klopt echt geen donder van", vertelt Coopmans. "Ik begrijp niet hoe ze dit zo naar buiten hebben kunnen brengen. Ireen zet zich al jaren keihard in voor de ploeg."

Lees ook

Komt het goed?

Aan het einde van de desbetreffende aflevering wordt Schouten gevraagd of ze denkt dat het goed komt met de ploegenachtervolging. "Dat ligt eraan wie de bondscoach selecteert", zegt de 29-jarige schaatsster. 

Het olympische schaatstoernooi begint zaterdag 5 februari met de 3000 meter voor vrouwen. Irene Schouten komt op deze afstand gelijk in actie. De kwartfinales van de ploegenachtervolging, met Schouten en Wüst, is een week later op zaterdag 12 februari. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]