Ga naar Content

Uithoornaars willen af van lelijk Amstelplein, maar torenhoog flatgebouw 'past niet bij het dorp'

Heel Uithoorn is het erover eens: het Amstelplein moet worden opgepimpt. Ontwikkelaar Syntrus Achmea / Rabo Pensioenfonds neemt deze taak op zich, maar wil de kosten compenseren met de bouw van een torenhoog flatgebouw. En dáár zitten omwonenden niet op te wachten. 

Animatie van de nieuwe woontoren - Foto: NH Nieuws

"De hoogte van de toren staat nu op 36 meter gepland. Dat is belachelijk hoog. Zo hoog is het in Uithoorn nergens", vertelt Uithoornaar Marco van der Does, die pal tegenover de plek waar de woontoren moet komen woont. Samen met een buurtgenoot is Van der Does een petitie gestart die nu 250 keer is ondertekend. 

Omwonenden hebben het gevoel dat de gemeente het plan er doorheen heeft gejaagd en snappen niet waarom. Uithoorn pretendeert het 'dorpse karakter' te willen behouden en daar past deze woontoren midden in het centrum niet bij, vinden zij. De gemeente vindt op haar plaats dat het Amstelplein toch al geen dorpse uitstraling heeft. 

"Wij zijn pas in oktober op de hoogte gebracht. De gemeente heeft het er in drie maanden doorheen gedrukt"

Marco van der does

Lager

Uit onderzoek van NH Nieuws in samenwerking met Kieskompas blijkt dat Uithoornaars het woningtekort hoog op de agenda willen hebben tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Ook het behoud van het dorpse karakter wordt vaak genoemd als heet hangijzer. 

Volgens Van der Does zijn er genoeg andere plekken in Uithoorn die benut moeten worden voor woningbouw. Bijvoorbeeld de leegstaande Schanskerk. "Uiteraard ben ik voor woningbouw en er wordt gezegd dat dit betaalbare woningen zijn. Dat spreek ik tegen. Dit zijn geen betaalbare, maar dure woningen", vult hij aan. De Uithoornaar is ook niet tegen woningbouw 'in his backyard', maar denkt dat het allemaal veel lager en goedkoper kan. 

Tekst gaat verder onder video.

Woonflat Uithoorn - NH Nieuws

Wat tegenstanders vooral tegen de borst stuit, is dat als de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van 3 februari instemt met het plan, Syntrus / Rabo Pensioenfonds het plan mag uitvoeren zoals zij dat willen. Een alternatief plan is dan niet meer mogelijk. "Wij zijn pas in oktober op de hoogte gebracht van deze woontoren. De gemeente heeft het er in drie maanden doorheen gedrukt", aldus Van der Does. 

Twee jaar overlast

Winkeliers zijn positiever gestemd. Een aantrekkelijk Amstelplein kan nieuwe klanten trekken. Toch zijn er ook zorgen. "We vinden het geweldig dat het pand weer een upgrade krijgt en klanten hier weer met plezier naartoe kunnen", reageert Anne-Marije Sparnaaij van Modehuis Blok.

"We hebben alleen veel vragen over sloop en herbouw van de toren", gaat ze verder. "We willen onze collega's en klanten niet twee jaar lang met geluids- en andere overlast belasten." Op dit moment zijn er ook ingrijpende werkzaamheden bezig rondom het gebouw. 

Tekst gaat verder.

Lees ook

Parkeerdruk

En dan is er nog de parkeerdruk waar bewoners én winkeliers zich zorgen over maken. Want nieuwe bewoners moeten hun auto kwijt kunnen in de buurt. "Het is altijd een heel groot pluspunt geweest aan het Amstelplein dat mensen hier gratis kunnen parkeren", zegt Sparnaaij. "In de nieuwe situatie is niet bekend hoeveel parkeerplaatsen er overblijven. In de huidige situatie met COVID waren er soms al te weinig plekken."

Van der Does vindt het 'nu al best wel slecht'. "Er is veel parkeerdruk en weinig parkeerplaatsen en er gaan er nog veel verdwijnen."

Reactie wethouder

Verantwoordelijk wethouder van Ruimtelijke ontwikkeling Jan Hazen zegt de petitie 'serieus te bekijken'. "Maar wij staan als gemeente altijd voor het algemeen belang", geeft hij aan. "Er zijn ook een hoop Uithoorners die wel baat hebben bij zo'n winkelcentrum. We moeten een afweging maken tussen mensen die het niet willen en een bedrijf die zijn winkelcentrum toekomstbestendig wil maken, waar ook veel andere Uithoorners belang bij hebben, want er komt ook woningbouw." 

Hazen is het er niet mee eens dat de gemeenteraad al haar invloed over het uiterlijk van het gebied verliest, omdat 'de details op dit moment nog niet vastliggen'. Wel geeft hij inderdaad toe dat Syntrus het voor het zeggen heeft als de overeenkomst wordt getekend. Wat betreft de parkeerdruk zegt Hazen dat er inderdaad parkeerplaatsen zullen verdwijnen, maar dat het gebied wel aan de norm blijft voldoen. 

Van der Does hoopt dat de gemeenteraad toch nog eens achter zijn oren krabt voor de samenwerkingsovereenkomst met Syntrus Achmea wordt getekend. 3 februari wordt duidelijk of de woontoren op het Amstelplein er komt.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]