Ga naar Content

Noord-Hollandse horeca eist opening: "Deze week een datum, anders bepalen we het zelf"

Noord-Hollandse horecaondernemers eisen dat de coronamaatregelen vanaf volgende week verder versoepeld worden, zodat de horeca weer open kan. Als het kabinet deze week niet met een voorstel voor heropening komt, neemt de branche het heft in eigen handen, zeggen ze. "Als er niks verandert, openen wij zelf de deuren", waarschuwt Roy van der Weel van de Schager afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. 

Koninklijke Horeca Nederland eist opening - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Nadat afgelopen week winkels en kappers weer open mochten en deze week de cultuursector protesteerde, stelt nu de horeca een ultimatum. Naar verwachting besluit het kabinet komende zaterdag over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Als de horeca daar niet genoemd wordt, gaan ze een week later hoe dan ook open. "En als we open gaan, gaan we ook niet meer dicht", waarschuwt Van der Weel.

De roep om tot actie over te gaan, komt onder meer van Alkmaarse horecaondernemers. Daar wordt volgens Van der Wel al gesproken met de gemeente over hun wensen. "We bespreken met hen hoe we open kunnen en natuurlijk of en hoe er gehandhaafd gaat worden als open gaan nog niet mag", vertelt hij. Want als er toch gehandhaafd wordt en boetes worden uitgedeeld, vraagt hij zich hardop af hoe groot het draagvlak onder ondernemers is om na de heropening open te blijven. 

"Wij willen dat de regering ons meer perspectief geeft"

Edwin Kat, horecaondernemer

Een van de horecaondernemers die open wil is Edwin Kat, eigenaar van Proeflokaal de Boom in Alkmaar. Dat Kat meedoet aan de actie is geen verrassing. Eerder zette hij zijn terras al 'open' als protest. Een jaar laten wil hij nog altijd actie: "Wij willen dat de regering ons meer perspectief geeft. Het is met de huidige besmetting cijfers niet meer uit te leggen."

Hij is dus stellig: volgende week gaat zijn zaak open en dat blijft zo. "Ik ga mijn keutel niet intrekken bij een boete. We gaan open en wat er verder zal gebeuren dat zien we dan wel", zegt hij.  Het moet volgens hem ook duidelijk worden dat niet alleen de horeca of cultuursector momenteel lijdt. "Het zijn ook de leveranciers, lokale visserij en groenteman." 

Landelijke roep om actie

De mogelijke actie van Noord-Hollandse horecaondernemers staat niet op zich, ook landelijk eist de horeca dat de deuren snel weer open mogen. 

Vanmorgen bood Koninklijke Horeca Nederland een 'horecaroute' en petitie aan aan de Tweede Kamer. De brancheorganisatie vindt dat de horeca veilig open kan en wil deze week duidelijkheid over een eventuele opening. "Uiteindelijk wil niemand een scenario waarbij de horeca uit het straatbeeld verdwijnt", zo klinkt het.

Koninklijke Horeca Nederland-voorzitter Robèr Willemsen: "De huidige crisisbestrijding stuit op haar grenzen, de samenleving snakt naar meer ruimte. Nu er voor onderwijs, sport en retail versoepelingen zijn doorgevoerd, wordt het tijd dat het kabinet doorpakt en ook horecaondernemers weer volop ruimte biedt om te ondernemen".

Onvrede is groot

De onvrede onder horecaondernemers is groot. "Met grote onvrede en verbazing hebben wij kennisgenomen van de laatste persconferentie. 'We doen het samen' geldt in elk geval niet meer. Horeca, cultuur en de evenementensector staan er nu alleen voor", meldt KHN.

Honderd voorzitters van KHN van diverse regio's uit het land, waaronder regio's uit onze provincie, uiten hun onvrede over het beleid. Het stangt de sector dat als enige land in Europa de kroegen en restaurants nog gesloten zijn. 'De massale steun afgelopen zaterdag' vonden ze dan ook prachtig om te zien.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.