Ga naar Content

Zeker 40 Noord-Hollandse scholen zien klas uitvallen, één school moet deuren sluiten

Minstens 41 Noord-Hollandse scholen hebben dit jaar ten minste één klas naar huis moeten sturen. Dat blijkt uit cijfers van scholenmeldpunt.nl. Eén school, een afdeling van het Dalton Lyceum, moest zelfs volledig dicht.

Foto:

Volgens Bart Bolkestein, die via de website scholenmeldpunt.nl sinds 2020 de lesuitval bijhoudt, vielen er nog niet eerder zoveel klassen uit als nu.

Landelijk sloten er sinds de jaarwisseling zeker 20 scholen de deuren. Daar zit één Noord-Hollandse school bij. Het gaat om een afdeling van het Dalton Lyceum in Hoofddorp voor tweetalig onderwijs.

Lees ook

"Een groot deel van de meldingen komt uit Noord-Holland. Van alle provincies heeft alleen Noord-Brabant vergelijkbare cijfers", zegt Bolkestein. Hij benadrukt dat hij alleen scholen meetelt die dit hebben gemeld. "Het werkelijke aantal kan dus veel hoger liggen."

Bij de Zandvoortse Oranje Nassauschool werden er de afgelopen weken vijf klassen naar huis gestuurd. "Voor ons is het een dagtaak om dit soort dingen te regelen", vertelt een directielid van de basisschool. "Maar op een gegeven moment wen je er ook wel weer aan."

Wisselende richtlijnen

"Wat voor ons het lastigste is, zijn alle wisselende richtlijnen", aldus het directielid. "Eerst hoefde een leraar die geboosterd was bijvoorbeeld niet in quaraintaine, maar vlak na de kerstvakantie moest dat ineens wel. Inmiddels is ook dat laatste weer teruggedraaid."

Volgens het directielid kunnen de klassen die in quarantaine moeten, snel overschakelen op online-lessen. "Dat staat goed in de steigers bij ons. Maar de kinderen zijn natuurlijk heel teleurgesteld wanneer ze horen dat ze niet naar school mogen en ook voor de leraren blijft het vervelend."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.