Ga naar Content

Asielaanvraag Milena (14) alsnog afgewezen: gezin moet na 12 jaar het land uit

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de aanvraag van Milena (14), om in Nederland te blijven wonen, afgewezen. Na veel verzet vanuit de samenleving mocht ze twee maanden geleden met de IND in gesprek om haar situatie toe te lichten, maar  zonder succes blijkt nu. En daardoor moet het hele gezin na twaalf jaar Nederland alsnog verlaten. 

Milena hoopt met de petitie dat ze alsnog met haar familie in Nederland mag blijven - Foto: NH Nieuws / Tom de Vos

Aan dat gesprek hield het tweetal nog een 'goed gevoel over', maar de uitkomst van de IND blijkt een bittere pil. "Wij zijn gewoon helemaal kapot", vertelt Milena aan NH Nieuws/WEEFF. "De IND heeft ons valse hoop gegeven. Tijdens het gesprek waren ze met ons aan het praten alsof we een positieve uitslag zouden krijgen. Ik verwachtte een andere beslissing."

Ook juriste Eliza Tsjoepieva reageert geschokt op de beoordeling van de IND. "Helaas en teleurstellend heb ik gisteravond het besluit van de IND ontvangen, waarin zij het bezwaar alsnog ongegrond hebben verklaard."

Artikel 8 voor de Rechten van de Mens
Op grond van artikel 8 van het Verdrag op de Rechten van de Mens wil jurist Eliza Tsjoepieva ervoor zorgen dat Milena's uitzet voorkomen wordt. Artikel 8 vermeldt onder meer het respect voor een privé- of familieleven. "Milena is hier opgegroeid vanaf haar tweede, zij is hier geworteld", zegt de juriste daarover. "Ze woont hier tot haar veertiende, daarmee is er sprake van een privéleven."

Zaak Milena

De 14-jarige Milena zit al meer dan twee jaar samen met haar familie ondergedoken in West-Friesland. Haar gezin komt uit Armenië en woont twaalf jaar in Nederland, maar krijgt geen verblijfsvergunning. Ze zijn bang om terug te gaan, omdat de vader van het gezin daar voor zijn leven vreest. In 2018 zijn ze uitgeprocedeerd. Volgens de juriste van de familie voldeed de asielaanvraag destijds niet aan de juiste voorwaarden. 

Het gezin keerde daarom in 2018 terug naar Armenië, maar binnen een maand vluchtten ze naar Rusland, omdat het te onveilig was. Ook in Rusland werd de situatie nijpend, waarna het gezin in 2019 terugkeerde naar Nederland. Sindsdien houden ze zich schuil op een zolder in West-Friesland. De juriste startte daarom een petitie voor Milena die inmiddels al bijna 20.000 keer is getekend.

De hoop was dat als haar asielaanvraag zou worden goedgekeurd, het hele gezin dan zou mogen blijven. Hoe het nu verder gaat, is nog niet duidelijk.

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws vorig jaar augustus maakte met Milena.

Milena al twee jaar ondergedoken op zolder - NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]