Ga naar Content

Milena en juriste in gesprek met IND: "Goed gevoel overgehouden aan hoorzitting"

Milena (14) en haar juriste Eliza Tsjoepieva gingen vanmiddag om 15.00 uur in gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Amsterdam. Milena kreeg vandaag opnieuw de kans om tijdens de hoorzitting haar situatie uit te leggen en alle vragen van het IND te beantwoorden. Dat mede dankzij de verkregen media-aandacht, de eerdere demonstratie en de gestelde Kamervragen van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP). 

De zenuwen gierden door het lichaam van Milena, maar toen de hoorzitting was afgerond, kwam de opluchting - Foto: Tom de Vos

12.26 uur: Vertrek
Vanmiddag vertrokken Milena en haar familie vanuit West-Friesland naar Amsterdam om de hoorzitting bij te wonen. Op weg naar het IND was de spanning voelbaar in de auto. Er werd amper gesproken en Milena staarde vooral uit het raam, kijkende naar de weilanden en gebouwen die ze al jaren niet meer had gezien. Eenmaal op de A10, toen de hoge woontorens in zicht kwamen, mompelde Milena: "Ik ben al heel lang niet meer in Amsterdam geweest." De conclusie van Milena maakte zichtbaar impact op de passagiers en de stilte werd vervolgd.

Milena rijdt zojuist Amsterdam binnen en bekijkt de grote gebouwen die ze al jaren niet meer heeft kunnen zien. - Foto: Tom de Vos

13.20 uur: Aangekomen
Eenmaal aangekomen werd de auto geparkeerd en het herkenbare oranje T-shirt waarop staat: 'laat deze kinderen hier blijven' aangetrokken. Meerdere spandoeken werden aan het IND-gebouw opgehangen, waarop beveiligers zich vervreemd achter de oren krapte.

Ondertussen kwamen enkele demonstranten van Milena aangelopen en hadden zich aangesloten bij de familie. "Dit zijn hele goede mensen en ze verdienen het om hier te wonen", vertelt een demonstrant, die helemaal vanuit Enkhuizen waren gekomen om de familie en Milena te steunen. Een andere demonstrant had vrij van haar werk genomen en zat twee uur in de trein om Milena te steunen. "Dit onrecht moet bestreden worden en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen."

Tekst gaat verder onder video:

Vandaag is de belangrijkste dag uit het leven van Milena en haar familie. - NH Nieuws

15.00 uur: Hoorzitting
Vlak voordat de hoorzitting begon kwam ook juriste Eliza Tsjoepieva aangelopen. Ze begroette de familie en gaf Milena een knuffel. "Ben je er klaar voor?", vroeg de juriste aan Milena. Ze knikte, deed haar mondkapje op en nam afscheid van haar familie. Het tweetal liep daarna samen naar de ingang van het IND en verdwenen in de wandelgangen van het gebouw.

15.56 uur: Buiten
Binnen het uur stonden Milena en haar juriste alweer buiten voor het pand aan de Pieter Calandlaan. Beiden liepen ze met een tevreden glimlach richting de familie, die vanwege strengere coronamaatregelen, niet naar binnen mocht.

"Het gesprek ging best heel goed", concludeert Milena opgelucht. "Ik heb alle vragen rustig kunnen beantwoorden en ik heb het gevoel dat ze echt begrip hadden voor mijn situatie." 
Ook juriste Eliza Tsjoepieva kan na het gesprek met het IND haar glimlach niet onderdrukken. "Het was een positief gesprek. Het IND heeft aangegeven dat ze opnieuw naar de zaak gaan kijken, dus ze gaan opnieuw een beslissing nemen."

De juriste verwacht snel een reactie van het IND. "Binnen een paar weken komen ze met een beslissing, dus ik heb het goed ervaren."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]