Ga naar Content

Prinses Beatrix opent het jaar van de molenaar op de Zaanse Schans

Hoog bezoek bij molen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans. Prinses Beatrix bracht vandaag een bezoek aan de Zaanse Schans waar zij het jaar van de molenaar opende tijdens het 50-jarige jubileum van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Beatrix is beschermvrouwe van de Nederlandse molens en kwam voor het feest speciaal naar de Zaanstreek.

Beatrix opent jaar van de molenaar - NH Nieuws

"Het is toch een erkenning voor waar we mee bezig zijn", zegt Erik Kopp van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In Noord-Holland zijn er genoeg molenaars, er is zelfs een wachtlijst. Maar in de zuidelijke provincies van Nederland is er nog wel een tekort. In Nederland staan 1.100 molens waarvan ongeveer 158 in Noord-Holland. Om die allemaal te laten draaien zijn er molenaars nodig en die worden weer opgeleid door het gilde.

Molenaar van Het Jonge Schaap, Tim Doeves, vindt het een grote eer dat Beatrix in zijn molen komt. "Een prinses kom je niet dagelijks tegen, zeker niet in je eigen molen." Beatrix werd beschermvrouwe van de Nederlandse molens na prins Claus en het overlijden van prins Friso.  Met het jaar van de molenaar hoopt het gilde meer jonge molenaars aan te trekken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]