Ga naar Content

Eenzaamheid, frustratie en onzekerheid onder jongeren: "Ben niet zo gelukkig"

School op afstand, sportlessen die niet doorgaan, feestjes die worden afgezegd en maar beperkt met vrienden kunnen afspreken. Voor jongeren is de pandemie een crisis met weinig perspectief. Er heerst eenzaamheid, onzekerheid en frustratie. De 16-jarige Shineley uit Hoorn loopt er dagelijks tegenaan. "Ik doe op dit moment niet echt iets met mijn leven, vooral binnen zitten. Ik ben op dit moment niet zo gelukkig", zegt ze.

Foto: Aangeleverd

Shineley zit in het laatste jaar van het middelbaar onderwijs. Waar het eerder goed ging op school, merkt ze nu dat haar cijfers achteruitgaan en ze niet lekker in haar vel zit. "Op school gaat mijn concentratie achteruit, ben dan vaak druk in mijn hoofd."

"Doordeweeks ga ik naar school, maar in het weekend heb ik niet echt iets. Ik mis een uitlaatklep", aldus Shineley. Een baantje kan ze niet echt vinden en ze vindt het lastig om de stap te zetten om bijvoorbeeld buiten iets sportiefs te gaan doen. En dan pakt ze vaak haar telefoon. "Ik zit daar best veel op. Beetje filmpjes kijken op Insta, Snapchat en Tiktok. Allemaal tijdsdoding. Het is een makkelijke uitweg om die telefoon te pakken."

Lees ook

Coördinator van jongerenwerkers in Hoorn, Jerrol Lashley, vertelt dat Shineley's verhaal niet op zichzelf staat. "Het is aan de orde van de dag. We moeten ze uit het isolement blijven halen en de verbinding blijven zoeken", zegt Jerrol. 

Toename zelfdoding

Het nieuws dat het aantal zelfdodingen in de leeftijdscategorie tot dertig jaar vorig jaar vijftien procent hoger lag dan eerdere jaren, grijpt Jerrol aan.

Hij zet al maanden alles op alles om de negatieve spiraal, waar de coronamaatregelen voor kunnen zorgen in de samenleving, voor jongeren te doorbreken. "We hebben heel veel gesprekken met jongeren die met depressieve gevoelens lopen. En proberen in deze tijd vooral te kijken wat we wel kunnen doen om samen te zijn en dingen te ondernemen."

Gevoelens delen

Dit voorjaar maakte Jerrol nog een videoclip met de jongerenorganisatie BVJong om de jeugd een hart onder de riem te steken met de hastag #nogffvolhouden. Met deze clip wilden ze jongeren oproepen hun gevoelens te delen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Shinely deelt haar gevoelens vaak met haar moeder of andere familieleden. "Zij zitten ook in het jongerenwerk. Met hen kan ik wel praten hierover." Maar op school vindt ze het soms nog lastig om haar gevoelens te uiten.

Op het Tabor College D'ampte in Hoorn is er veel aandacht voor de gevolgen van de pandemie. "Er worden bepaalde eisen gesteld aan jongeren, waaraan ze in deze situatie (de coronacrisis, red) eigenlijk helemaal niet kunnen voldoen", aldus directeur Stef Macke. Daarom probeert hij zoveel mogelijk begrip te hebben voor de leerlingen.

"Als je nauwelijks in een groep werkt, dan leer je niet spiegelen"

d'ampte-directeur Stef macke

In samenwerking met jongerenwerk zijn er meerdere projecten op school om jongeren te helpen tijdens de pandemie. "Via het jongerenwerk maken we de verbinding tussen jongeren, maar zoeken we ook de verbinding tussen de wijk en school", aldus Macke. Zo zijn er nu twee keer in de week momenten waarop leerlingen kunnen samenkomen om activiteiten in of buiten de school te doen. 

Maatregelen opvolgen

Maar de hele pandemie en de bijbehorende maatregelen blijven wel een enorme uitdaging voor een schoolleider. Er is eenzaamheid en jongeren vinden het lastig om in een groep te functioneren. "Als je nauwelijks in een groep werkt, dan leer je niet spiegelen en hoe het is om samen te werken."

"Vrienden maken, lol hebben, verliefd worden: Op die manier ontwikkelen ze steeds meer hun eigen identiteit"

CoÖrdinator Jongerenwerk Jerrol lashley

Daarnaast zien de jongeren dat de samenleving het steeds lastiger vindt om de maatregelen na te leven. "En dat maakt hun positie ook lastig", zegt Macke die het ziet aan het mondkapjesbeleid. "Ze zien dat mensen zich er aan onttrekken en er weinig tot geen handhaving is. Dat maakt het voor hen ook moeilijk om regels na te leven."

Meer perspectief bieden

Als het aan Shineley ligt dan moet er snel meer perspectief komen voor jongeren. Ze denkt aan feestjes of meer activiteiten bij wijkcentra.

Jerrol benadrukt dat het sociale component in de samenleving erg belangrijk is voor jongeren. "Vrienden maken, lol hebben, verliefd worden: op die manier ontwikkelen ze steeds meer hun eigen identiteit."

Hulpsite

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0900-0113.