Ga naar Content

Hoofddorper driemaal gekroond tot beste 'food photographer' ter wereld

Lyan van Furth uit Hoofddorp is voor de derde keer op rij beste 'food photographer of the year'. Van de de duizend inzendingen kiest de jury van het internationale fotografieplatform Foodelia elk jaar de beste culinaire foto’s ter wereld uit. "De chef maakt het kunstwerk en ik vertaal dit uiteindelijk in een foto."

Foto: Adobe Stock

Al drie jaar doet Lyan mee met de competitie. "De wedstrijd is zo opgezet dat je elke maand iets moet opsturen", legt hij uit aan NH Nieuws. "Je kiest elke maand de beste foto's die je hebt geschoten uit, en zij bepalen dan elke maand welke foto's het mooiste zijn."

Aan het einde van het jaar wordt dan gekeken welke fotograaf de meeste winnende foto's heeft. Lyan won niet alleen dit jaar, maar ook in 2020 en 2019 de prijs voor beste 'Food photographer'. 

Kunstwerken

Het maken van de perfecte foto is nog best een klus en begint bij het gerecht dat gemaakt wordt door een chef. "Het is mooi om te zien hoe mensen passie hebben voor hun werk. Iemand kan met zoveel passie een kroket maken, en ik heb ook heel veel passie voor mijn vak. Dat matcht dus heel erg."

Bekijk hieronder zijn winnende foto's van afgelopen jaar. De tekst gaat door onder de foto's.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lyan wordt vaak benaderd door restaurants of chefs, met de vraag om foto's  van gerechten te maken. Als hij dan aankomt bij een restaurant heeft de chef de borden die hij gaat gebruiken al klaargezet. "Ik moet weten of het een plat bord is of een kommetje en pas daar vervolgens mijn verlichting op aan."

In zijn foto's speelt hij veel met schaduw. Het duurt dan ook altijd even om de perfecte foto te maken. Er worden wandjes neergezet, doeken opgehangen en gespeeld met licht. "Ik wil vertalen wat de chef op het bord vertelt." En dit gebeurt allemaal in een zo donker mogelijke ruimte. "Ik wil alleen mijn eigen licht gebruiken voor de foto. Dus soms zit ik wel eens in een kelder van een restaurant foto's te maken", lacht hij. 

Wat ook nog eens leuk is aan zijn beroep als 'food photographer' is dat hij al deze lekkere gerechten aan het einde mag opeten. "Vaak zijn ze ook van een nieuw menu, dus dan ben ik de eerste die ze kan proeven."

Beluister hier onze podcast met Lyan.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.