Ga naar Content

Zaanse Mirte (21) zet zich in voor betaalbaar wonen met nieuw initiatief

In minder dan 48 uur zijn er al meer dan 300 aanmeldingen op het initiatief 'Homestart' en de teller lijkt niet te stoppen. De woningen van zo'n vijftig vierkante meter worden in een fabriek gebouwd. Er komt geen projectontwikkelaar aan te pas en de Zaanse Mirte Groen zal zelf de kar trekken. "Ik dacht dit kunnen wij in Zaanstad wel gebruiken." 

Mirte wil graag dat deze huizen naar Zaandam komen - Foto: Mirte Groen

Het is de bedoeling dat een groep starters samen met de gemeente de woningen gaan realiseren. De eerste gesprekken met Zaanse politici zitten erop. "Ik heb al veel enthousiaste mails gehad van gemeente Zaanstad", vertelt Mirte. De Zaanse ziet het idee van Studio L&R op de Dutch Design Week en wilde dit meteen naar Zaanstad halen.

"Ik ben zelf op zoek gegaan, in plaats van wachten." De Zaanse wil graag uit huis, maar dat lukt haar tot op heden niet. "Ik heb veel vrienden die met hetzelfde probleem zitten en daar wil ik mij wel voor hard maken."

"Het laat echt de nood zien van het woningtekort en de behoefte van dit soort ideeën"

MIRTE GROEN

Op de Dutch Design Week ziet Mirte de huizen. "Eerst dat ik dacht ik dat het om Tiny Houses ging." Maar al snel komt Mirte erachter dat dit plan net even anders in elkaar steekt. "Het is een appartement, maar dan in drie verdiepingen." Er wordt dan ook in de hoogte gewerkt, waardoor er minder grond nodig is. 

Het idee voor de huizen is in een paar dagen massaal omarmd. Er zijn veel reacties opgekomen. Mirte: "Het laat echt de nood zien van het woningtekort en de behoefte van dit soort ideeën." 

'Starters zijn niet moeilijk'

De huizen moeten in de Zaanstreek maximaal zo'n 180.000 euro gaan kosten. Begin februari heeft de 21-jarige gesprekken met Söngul Mutluer, de wethouder die over wonen gaat. Als er groen licht komt vanuit de gemeente kan er worden gezocht naar een stuk grond en kan de pilot in de Zaanstreek van start.

Zelf lijkt het Hembrugterrein Mirte heel tof, maar alles tot Zaandijk is wat de Zaanse twintiger betreft prima. "Ik denk niet dat wij als starters heel erg moeilijk zijn." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]