Ga naar Content

Wat een intiem afscheidsfeest moest worden, werd groots 'trekkerspektakel'

Een stoet van sierlijk verlichte tractoren trok vanavond door de Beemster: het evenement vond plaats om vreugde te spreiden onder de mensen en was daarnaast een beetje bedoeld als afscheid van de Beemster als zelfstandige gemeente. Er deden alleen íéts meer trekkers mee dan gepland.

Foto:

Het moest een bescheiden afscheid worden van De Beemster. Want in het nieuwe jaar wordt de gemeente een wijk van Purmerend. Dus een bescheiden afscheid vond burgemeester Heerschop wel kunnen. Organisator Pieter van Twisk profiteert daarvan. Voor hem alle reden om de optocht op te dragen aan de burgemeester. 

"Vorig jaar was er ook een optocht georganiseerd, dat was een groot succes", vertelt Van Twisk tevreden. "Daarom wilde ik het dit jaar ook organiseren, om licht in de duisternis te brengen."

Twisk en zijn 'trekkervrienden' mochten niet door de hele provincie rijden, maar alleen door De Beemster. Alkmaar en Koggenland gaven geen toestemming voor het evenement, de Beemster dus wel (overigens reden ze stiekem toch door De Rijp en waren er trekkers uit de hele provincie). Tekst gaat verder onder video.

Lichtjesoptocht met Noord-Hollandse trekkers - NH Nieuws

Burgemeester Heerschop stond toe dat honderd tractoren door de gemeente zouden trekken. En zo geschiedde. De stoet van tractoren doorkruiste de hele Beemster, alle vier de dorpen werden bezocht. Dat het een tikje meer werd dan de toegestane honderd rijtuigen, ziet Heerschop door de vingers. "Ik kan toch niet meer ontslagen worden", grapt ze voor de camera van NH Nieuws.

Naar schatting reden drie- tot vijfhonderd tractoren in de stoet, met deelnemers vanuit heel Noord-Holland. Niet geheel volgens de afspraken, want alleen inwoners van de Beemster mochten meerijden. De toeschouwers bleken het prachtig te vinden. Vele bezoekers kwamen naar buiten voor de optocht.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]