Ga naar Content
Haarlem

Laatste bewoners sloopflat Zandvoort hopen op oplossing: "We kunnen nergens naartoe"

29 december 2021, 07.29 uur · Aangepast 29 december 2021, 08.27 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH

De meeste ramen van een flat aan het Badhuisplein in Zandvoort zijn dichtgetimmerd. De gemeente wil de flat slopen in ruil voor nieuwbouw in 2024. Maar zes woningen zijn nog bewoond. De bewoners gaan niet weg voordat ze een vervangende woonruimte en verhuisvergoeding krijgen aangeboden. "Zolang er geen oplossing komt, gaan wij niet weg", vertelt Jelmer, één van de bewoners. "We kunnen nergens naartoe."

Afgelopen zomer viel er bij de bewoners een brief op de mat met de boodschap dat ze hun huis uitmoeten omdat de gemeente de flat wil gaan slopen. In eerste instantie moesten ze er al op 30 september uit zijn, maar dat is uitgesteld tot 31 januari. De bewoners zijn alleen niet van plan om te vertrekken voordat er vervangende woonruimte en een verhuisvergoeding wordt aangeboden. En dat lijkt er vooralsnog niet in te zitten. 

Tijdelijke huurcontracten  

Het groepje bewoners woont al jaren in de flat, één bewoner zelfs al dertien jaar. Ze betalen naar elke maand een flink huurbedrag voor hun woning.

Toen ze de woning betrokken, kregen ze een tijdelijk huurcontract via Villex, een bedrijf dat door de gemeente Zandvoort is ingeschakeld om de woningen in de oude flat te verhuren. De tijdelijke huurcontracten zijn nooit meer verlengd door Villex en daarmee denken de bewoners huurrechten te hebben opgebouwd. "We hebben allemaal een eigen advocaat in de arm genomen en die zeggen allemaal hetzelfde, namelijk dat we huurrechten hebben omdat onze tijdelijke contracten met stilzwijgen zijn verlengd", zo vertelt Pascale, een bewoner van de flat. 

Villex heeft de bewoners intussen een vervangende woonruimte aangeboden in Haarlem. Maar dat pand gaat ook gesloopt worden en daar gaan de bewoners niet mee akkoord. "Dan geven we onze huurrechten op, dus dat gaan we niet doen", aldus Pascale. 

Ze benadrukt dat ze niet onwelwillend zijn om te vertrekken. "We willen er wel uit, dat is het probleem niet. Maar we zijn van mening dat we een huurcontract hebben voor onbepaalde tijd. Ze mogen ons eruit zetten als daar tegenover staat dat er een vervangende woning en verhuisvergoeding komt." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jelmer baalt van de situatie, vooral ook omdat hij en zijn vriendin echt wel willen verhuizen. "We willen hier niet blijven en ruziemaken, en als krakers gezien worden. Dat zijn we niet. We zijn mensen die hier wonen en een huis willen." Huurwoningen in de particulier sector kunnen ze niet betalen en voor een sociale huurwoning komen ze nog niet in aanmerking. Hij ziet dan ook geen uitweg op dit moment. En dat geldt ook voor de andere overgebleven bewoners. 

Gemeente Zandvoort

De gemeente Zandvoort laat in een reactie aan NH Nieuws weten, geen partij te zijn in dit verhaal omdat de verhuur is uitbesteed aan leegstandverhuurder Villex. Volgens een woordvoerder is het niet aan de gemeente om vervangende woonruimte te regelen voor de bewoners. 

Villex heeft volgens de gemeente Zandvoort wel contact met PreWonen om te kijken of er mogelijk permanente huurwoningen voor het groepje overgebleven bewoners beschikbaar zijn. Op 1 maart moet Villex de woningen leeg opleveren aan de gemeente Zandvoort en als dat niet op tijd lukt, zal Villex daarvoor naar de rechter stappen. Villex is nog niet bereikbaar voor commentaar.

Pascale en de andere bewoners vinden dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen en zien een rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "Ik ben van mening dat we fatsoenlijk behandeld moeten worden en krijgen waar we recht op hebben."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]