Ga naar Content

Meta droomt van een oerbos in versteend IJmuiden: "Ik heb goede hoop"

Meta Streefland heeft een droom: van het kale stukje niemandsland voor haar deur een  mini-oerbos maken. Een 'tiny forest'  in versteend IJmuiden, ze ziet het al helemaal voor zich. 

Meta presenteerde haar plan donderdagavond digitaal aan de gemeenteraad. Die was enthousiast over het verbindende aspect van het burgerinitiatief. Immers, haar buurtgenoten en nabijgelegen scholen zijn positief. En Velsen heeft een naam hoog te houden als gemeente die het milieu hoog in het vaandel heeft. "We moeten natuurlijk nog afwachten, maar na de pitch heb ik goede hoop", zegt ze.

Tekst gaat verder onder de video

Oerbos - NH Nieuws

Het idee van een 'tiny forest' is overgewaaid uit India en heeft in Nederland op zo'n honderd plekken voet aan de grond gekregen. Onder meer Alkmaar, Beverwijk en Zaandam hebben er één. De achterliggende gedachte van een oerbos is dat alleen de oorspronkelijke vegetatie er een kans krijgt. In IJmuiden zijn dat bomen, struiken en planten die het goed doen op zandgroen en tegen droogte en de invloeden van de zee kunnen. 

Mieke: "Over de hele wereld verdwijnen oerbossen in rap tempo. De bedenkers hebben nagedacht over hoe je in kleine units de bossen weer kunt herstellen. Daar is een beproefd concept uitgekomen. IVN Natuureducatie heeft dat in 2015 naar Nederland gehaald. Hoe mooi zou het zijn als er ook één in IJmuiden zou komen."    

Buurt

Behalve dat het een bijdrage levert aan het milieu, vindt ze het belangrijk dat de hele buurt het plan omarmt: het verbindende aspect speelt een grote rol. Ze is de deuren langs geweest en heeft louter enthousiasme ontmoet. "Veel mensen zijn dit afgetrapte veldje zat. In de zomer is het helemaal geel. Het idee van zo'n oerbos ziet iedere zitten, zeker als er een looppad blijft en er ruimte blijft voor de honden."

Op 20 januari krijgt Meta de gelegenheid haar plannen nader toe te lichten voor de gemeenteraad van Velsen.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]