Ga naar Content

Recycletarief in Opmeer een jaar uitgesteld, Koggenland doet niet mee

Het nieuwe recycletarief wordt een jaar uitgesteld. Dat heeft de gemeenteraad van Opmeer vorige week besloten. En dat is opmerkelijk, omdat in juni nog werd besloten om het tarief per 1 januari in te voeren. Volgens Gemeentebelangen Opmeer is er nog te veel onduidelijk over wat het tarief precies betekent voor de inwoners.

Foto: WEEFF/Peter Goedhart

Gemeentebelangen Opmeer diende tijdens de behandeling van de afvalstoffenheffing in de gemeenteraad een amendement in, waarin werd gevraagd om de invoering van het recycletarief met een jaar uit te stellen. Volgens de partij zijn de twee weken tussen het vaststellen van het afvalstoffenheffingstarief en de start op 1 januari 'relatief kort'. Daarbij is het doelgroepenbeleid 'niet tot nauwelijks uitgewerkt'. 

Gemeentebelangen wil de vrijgekomen tijd gebruiken om voorbereidingen te treffen voor het faciliteren van luiercontainers, het vormgeven van het doelgroepenbeleid en het 'actief onderzoeken van andere varianten van het recycletarief'. Ook wil de partij dat het college het komende jaar gebruikt om inwoners beter voor te lichten.

"Het recycletarief leeft onder de inwoners. Vooral ook omdat het nog niet duidelijk is wat hun persoonlijke consequenties zijn", aldus raadslid Jos Stam van Gemeentebelangen Opmeer.

Niet iedereen zit hierop te wachten, zoals het CDA. "Als wij het recycletarief niet per 1 januari invoeren, dan zijn we daar volgend jaar nog steeds afhankelijk van", aldus fractievoorzitter Bram Beemster. "Bovenop het feit dat inwoners, die goed hun best doen op het gebied van afvalscheiding, niet in de gelegenheid worden gesteld om hun afvalstoffenheffing te kunnen verlagen."

Besluit

Het amendement kreeg negen stemmen voor (GB, DSV en VVD) en zes stemmen tegen (CDA, Fractie Bosch en PvdA). Hiermee wordt het recycletarief in Opmeer een jaar uitgesteld. 

Tekst gaat verder.

Recycletarief

De gemeenten Drechterland en Stede Broec overwegen om per 1 januari 2023 het recycletarief in te voeren. De gemeenteraden moeten die plannen nog wel goedkeuren. In Medemblik is de gemeenteraad al akkoord gegaan met de invoering van het recycletarief.

Dit betekent dat inwoners gaan betalen voor het aantal keer dat zij hun grijze kliko aan de straat zetten, of voor het aantal keer dat zij een vuilniszak in de ondergrondse container gooien. Daarnaast gaat wel het basistarief omlaag.

Maar als inwoners wekelijks een grijze kliko − van 240 liter − aan de straat zetten, betalen ze een stuk meer dan voorheen. En daar is veel kritiek op.

Koggenland doet niet mee

De gemeente Koggenland heeft besloten om niet mee te doen aan het tarief. Ze geeft als voorbeeld de situatie in Enschede, waar de opruimkosten oplopen, en afvaloverlast en zwerfafval toeneemt. "Sinds de invoering van diftar − een soortgelijk tarief als het recycletarief − in 2017 is het probleem in Enschede alleen maar erger geworden", vertelt wethouder Rosalien van Dolder.

Een heet hangijzer, vindt Van Dolder. "Veel restafval verdwijnt in oranje kliko's, waardoor plastic niet meer te gebruiken en recyclen is." Want in juli dit jaar werd maar liefst 97 procent van het ingezamelde plastic afgekeurd, waarna het in de brandovens belandde.

"En dat is zorgelijk", oppert wethouder Van Dolder. "Ter vergelijking: in diezelfde maand werd in Koggenland nul procent afgekeurd. Daarbij belandt sinds de invoering van het recycletarief in Enschede veel meer afval op straat. Hoeveel kilo restafval iemand heeft, is niet zo interessant. Het gaat om het recyclen en scheiden. Wat doen we met ons afval, zodat het niet wordt gedumpt?"

'Positieve prikkels'

Tot dusver is de gemeenteraad van Koggenland nog niet overtuigd van de meerwaarde van dit tarief. Om die reden wil de gemeente inwoners bewuster maken en helpen bij het scheiden van afval, zoals het inzetten van afvalcoaches in plaats van handhavers.

Van Dolder: "Ook service gericht werken, zoals het ophalen van snoeiafval. Het plaatsen van meer glasbakken, zodat inwoners dat gemakkelijker kwijt kunnen. Om textielinzameling zo optimaal mogelijk te maken, maar ook om de openingstijden van ons afvalbrengstation in Obdam te verruimen. Het zijn maatregelen die ervoor moeten zorgen dat inwoners hun afval beter gaan scheiden, en dat het recyclebaar blijft."

Debat over luiers

Het plaatsen van luiercontainers bij scholen, verzorgingshuizen en kinderopvang staat ook op het lijstje van Van Dolder. "In plaats van de luiers in grijze kliko's te gooien, kunnen inwoners hun luierafval bij bijvoorbeeld de kinderopvang kwijt. Dat scheelt een hoop en ze zijn goed recyclebaar."

Ook inwoners en politici van Opmeer en Medemblik pleiten voor het plaatsen van luiercontainers in dorpskernen. Vorige week diende GroenLinks − ondersteund door ChristenUnie, Hart voor Medemblik en VVD − nog een motie in die deels werd aangenomen.

"Afvalenergiecentrale ARN in Weurt, dat momenteel als enige luiers recyclet, zit echter nokkie-nokkie vol", geeft wethouder Harry Nederpelt aan tijdens de raadsvergadering. De wethouder belooft wel om naar HVC toe te stappen om te onderzoeken en aan te dringen of er een speciale afvalcontainer geplaatst kan worden in 2023. "HVC heeft er ook oren naar." Ook pleit Nederpelt voor wasbare luiers die duurzamer zijn. 

Daarbij is het volgens de wethouder niet mogelijk om dit op korte termijn − voor 2022 − te realiseren. "We moeten locaties aanwijzen, investeren in inzamelmiddelen en afvalpassen uitgeven. Het zijn allemaal extra kosten."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]