Ga naar Content

Hoe Park21 een oplossing kan zijn voor woningnood onder studenten in de regio

Vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam zien in Park21, een stuk grond tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, dé oplossing voor het woningtekort onder studenten. De plannen liggen al jarenlang op de vergadertafel bij het gemeentebestuur, maar worden steeds uitgesteld. Hét moment om in te springen, volgens de studenten.

Foto: Niels van Steijn / NH Nieuws

Duizend tiny houses en een heuse studentencampus met supermarkt en sportschool zouden perfect binnen de plannen van Park21 vallen. Tenminste, als het aan de studenten Noah, Faouzia, Reinoud en Maud ligt. 

"Het is voor studenten moeilijk om een betaalbare woning te vinden. De locatie is vaak te ver weg of de prijs is te hoog. Daar hebben wij zelf ook mee te maken gehad tijdens onze studie, terwijl je graag plezier wil maken en niet bezig wil zijn met dit soort randzaken", aldus de studenten. 

Wat is Park21?

Park21 is een gebied van zo'n tweeduizend voetbalvelden tussen Hoofddorp, Nieuw-Vennep, de A4 en Zwaanshoek/Beinsdorp. De plannen voor het gebied gaan alle kanten op. Zo zou er in eerste instantie een gigantisch themapark, een overdekt strandpark, een landelijk gebied en een evenemententerrein moeten komen. 

Toch dateren de eerste voorstellen rondom het gebied al van meer dan tien jaar geleden. Het plan was om het project in 2023 op te leveren, maar die verwachtingen zijn bijgesteld. De oplevering staat nu op 2040 gepland.

Het park ligt dus al jaren als een 'deken van onzekerheid' over de regio. Omdat de ontwikkeling van het park zo lang op zich laat wachten, maken boeren zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Ook andere bedrijven in de regio wachten de concrete plannen rondom Park21 gespannen af.

"Park21 is een grote oppervlakte grond, die kansen biedt voor dit maatschappelijk probleem. Hier worden Tiny Houses neergezet voor studenten, zodat zij een eigen woonruimte hebben die betaalbaar is voor studenten. Het moet hier natuurlijk wel leefbaar worden", vertelt Noah Amelo. 

1000 inschrijvingen

Met hun plannen hebben ze hun medestudenten al ingelicht en ervoor gezorgd dat zij zich alvast konden inschrijven voor een woning. Het gevolg: minimaal duizend studenten hebben zich nu daadwerkelijk al ingeschreven.

Om de situatie leefbaar te maken voor de studenten, zijn er al verschillende partners aangehaakt: een supermarkt, een sportschool, een partner die facilitaire zaken kan regelen en een organisatie die kan voorzien in de Tiny Houses. "Ook zijn wij nog in gesprek met andere partijen. Park21 moet een jongerenstad worden, waar jongeren kunnen wonen, eten, sporten en feesten", aldus de studenten. 

De studenten hebben aanstaande woensdag een afspraak met wethouder Jurgen Nobel. "We zijn erg benieuwd wat hij van ons idee vindt. Wij hebben het helemaal uitgedacht, de gemeente zou het eigenlijk alleen maar hoeven te realiseren." 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHnieuws.nl/Haarlemmermeer.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]