Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

9 procent van reizigers uit Zuid-Afrika test positief, aandeel omikron-variant onduidelijk

3 december 2021, 16.17 uur · Aangepast 3 december 2021, 16.46 uur · Door Stella Vrijmoed

Van de reizigers die afgelopen week uit Zuid-Afrika zijn aangekomen en getest, heeft gemiddeld 9 procent een positieve testuitslag. Dit is het resultaat ondanks het testen voor aanvang van de vlucht. "Dat laat zien dat het virus zich makkelijk verspreidt en dat stemt tot zorgen", aldus Bert van de Velden, directeur GGD Kennemerland. 

Het Ramada Hotel Schiphol Airport in Badhoevedorp - NH Nieuws / Doron Sajet

Het is niet duidelijk in hoeverre de positief geteste reizigers besmet zijn met de omikron-variant. Feit is wel dat 'maar' een derde van de passagiers die aankomen op Schiphol uit Zuid-Afrika heeft zich deze week heeft laten testen bij de GGD-testvoorziening op de aankomstpier. Gelet op het relatief hoge percentage coronagevallen en het feit dat 'het merendeel van de passagiers waarschijnlijk gevaccineerd is', baart dit directeur Van de Velden van GGD Kennemerland zorgen.

"Het is van het grootste belang dat reizigers voor opstappen goed getest zijn én dat zij zich ook ná aankomst op Schiphol laten testen, als men in Nederland verder reist." Volgens Van de Velden kan alleen bij deze dubbele check de verspreiding van het virus onder controle worden gehouden.

De GGD Kennemerland blijft in ieder geval tot 11 december Nederlandse reizigers uit Zuid-Afrika testen op Schiphol.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]